Ariana Grande i Demi Lovato napustile slavnog menadžera Scooter Brauna

Scootera Brauna, muzičkog mogula koji je dospio na naslovne strane zbog dugotrajnog spora oko snimaka Taylor Swift, navodno su napustila dva njegova najveća klijenta.

Prema Billboardu, i Ariana Grande i Demi Lovato su napustile menadžera.

Kolumbijska zvijezda J Balvin, koja je potpisala s Braunom 2019., otišla je u maju i sada sarađuje sa Roc Nation.

Izvještaji da se i Justin Bieber razišao od Brauna su demantovani.

Braun je jedan od najuspješnijih svjetskih muzičkih menadžera, sa klijentima među kojima su David Guetta, Black Eyed Peas, Ava Max, Carly Rae Jepsen i Quavo, navodi se na njegovoj web stranici.

Karijeru je započeo kao tinejdžer, promovišući zabave i događaje u Atlanti, prije nego što je potpisao ugovor sa Def Jam Records. Ali njegov veliki proboj dogodio se 2008. godine, kada je na YouTube-u ugledao 12-godišnjeg Biebera kako pjeva i vidio potencijal zvijezde.

Do Biebera je došao preko škole koju je pohađao, tražeći od članova odbora da stupe u kontakt s Bieberovom majkom, potpisavši potom ugovor sa izdavačkom kućom koju je osnovao sa R&B zvijezdom Usherom. Bieber je brzo postao jedna od najvećih pop zvijezda, a Braun je svoju karijeru usmjerio kroz nekoliko uspona i padova, uključujući period od 2013. do 2014. godine kada se pjevač suočio s nizom hapšenja zbog vandalizma, opasne vožnje i napada.

“Nisam želio da odustanem od njega, nisam želio da ga pustim da umre”, rekao je Braun za Guardian 2016..

Na kraju je pomogao pjevaču da rehabilitira svoj imidž organizirajući Comedy Central “roast” koje je pokazalo njegovu poniznost, zajedno s nizom singlova uključujući Sorry i Love Yourself koji su obilježili njegovu transformaciju iz tinejdžerskog idola u zvijezdu za starije.

Ariana Grande potpisala je ugovor sa Braunom 2013. godine, od kada je objavila šest albuma, a od kojih su svi osim jednog bili na vrhu američke Billboard ljestvice.

Nakon bombaškog napada u Manchesteru, koji je odnio živote 22 njena obožavatelja, Braun je organizovao dobrotvorni koncert One Love koji je pomogao da se skupe milioni funti za podršku porodicama žrtava. Grande nije izdala album od Positions iz 2020., a trenutno radi na filmskoj adaptaciji brodvejskog mjuzikla Wicked.

Nejasno je da li ona prekida sve veze s Braunom. Demi Lovato je počela da radi sa Braunom 2019. godine, rekavši tada: “Snovi su mi se ostvarili. Zvanično imam NOVOG MENADŽERA. I to ne bilo kog menadžera, već jednog jedinog Scooter Brauna.”

Neimenovani izvor rekao je za Variety da je njihov razlaz bio prijateljski. Zaista, u nedjelju je Braun objavio rođendansku poruku Lovato na svom Instagram storiju, nazvavši je “jednom od najljubaznijih duša na svijetu”.

Menadžer je vjerovatno najpoznatiji po svojoj svađi sa Taylor Swift, koja je počela 2019. godine kada je preko svoje investicione grupe Ithaca Holdings kupio njenu bivšu izdavačku kuću Big Machine za 300 miliona dolara. To je značilo da je preuzeo kontrolu nad glavnim snimcima Swiftovih prvih šest albuma, što je ona smatrala činom agresije koji ju je “lišio njenog životnog djela”.

Čini se da je njen animozitet dijelom podstaknut Braunovom vezom s Kanyeom Westom, s kojim je sarađivao dvije i po godine od 2015.

Reper je stalno pokušavao da omalovaži Swift, prvo prekidajući njen govor na dodjeli MTV nagrada 2009. godine, zatim snimajući pjesmu u kojoj je preuzeo zasluge za njenu slavu, a kasnije stavljajući voštanu skulpturu njenog golog tijela u jedan od svojih muzičkih spotova.

Swift je smatrala da je Braun ohrabrivao i podržavao ovo ponašanje, pogoršavši cijelu situaciju pozirajući za fotografiju sa Westom i Bieberom koja je objavljena na Instagramu uz natpis “Šta ima Taylor?” Kao odgovor, blokirala je zahtjeve da se njena muzika koristi u TV emisijama i filmovima, čime je prekinula vitalni izvor prihoda za Braunovu investicionu grupu. Zatim je počela ponovo snimati sav svoj stari materijal, vraćajući vlasništvo nad albumima i dodatno obezvrjeđujući originale.

Braun je kasnije prodao zvijezdin katalog drugoj investicionoj firmi, Shamrock Holdings. Godinu dana kasnije, prodao je Ithaca Holdings južnokorejskom zabavnom gigantu HYBE, koji predstavlja grupe poput BTS-a i NewJeansa.

Braun je sada izvršni direktor HYBE America, a ranije ove godine pomogao je kompaniji da kupi američku hip-hop mrežu Quality Control, čiji su članovi Quavo, Lil Baby, Lil Yachty i City Girls.

(TIP/Izvor: federalna.ba/BBC/Foto: Getty Images)