Postizborna podjela kolača u FBiH: Na pozicijama direktora su podobni, a ne kompetentni

Dogovorom trojke Ured za reviziju institucija u FBiH pripada NS-u iz kojeg poručuju da on mora biti nezavisan, te da je jasno propisana procedura imenovanja generalnog revizora…

Aktuelna vlast u Federaciji BiH je u postizbornoj podjeli kolača, osim dogovora o raspodjeli javnih preduzeća, na spisak stavila i stručne agencije, zavode i urede koji po propisima prema kojim rade moraju biti nezavisni i bez ikakvog uticaja politike.

POVJERENJE GRAĐANA

Jedna od takvih institucija je Ured za reviziju institucija u FBiH, koji prema dogovoru trojke pripada Našoj stranci. Kada je stranački dogovor postignut i spisak počeo da kruži portalima, saopćenjem za javnost oglasio se generalni revizor Dževad Nekić, jasno poručivši “da Ured za reviziju nije i ne smije biti dio dogovora koji se tiče podjele institucija političkim strankama”.

– Davanjem Ureda u nadležnost određenoj političkoj stranci na najeklatantniji način zanemareni su Zakon o reviziji i principi Međunarodnog okvira profesionalnih objava koje donosi Međunarodna organizacija vrhovnih revizijskih institucija, te je ugrožen dugogodišnji kredibilitet ove nezavisne institucije. Ovakva postupanja, poput dodjele Ureda političkoj stranci, u samo jednom momentu narušavaju sve što je ova institucija postigla i dovode direktno u pitanje povjerenje građana u naš profesionalizam i objektivnost budućeg rada. Ured za reviziju je zakonom uspostavljena nezavisna institucija poput sudova, tužilaštava i drugih, a ne da se stavlja pod politički uticaj. Podsjećamo da je u Zakonu o reviziji institucija u FBiH precizno navedeno, pored ostalog, da je Ured nepolitičan i ne smije podržavati ili biti u vezi s bilo kojom političkom strankom. Umjesto da idemo naprijed i gradimo stabilnu demokratiju, politička dodjela Ureda je korak unazad u jačanju nezavisnih institucija i rušenje jednog od stubova demokratije, saopćeno je.

Nekić za Oslobođenje nadalje kaže da je jasno da, kad neka stranka dođe na vlast, treba mehanizme i poluge da ispuni obećanja.

– Razumijem da su poslovi ministara, savjetnika i ambasadora dobrim dijelom političke funkcije i biraju se kako se biraju. Međutim, ovo nije način da se biraju direktori Ureda, agencija… Izabrati direktora neke agencije ili javnog preduzeća ne rukovodeći se znanjem, kompetencijama i iskustvom, znači da ćemo dovesti mnoga preduzeća u većinskom državnom vlasništvu u tešku situaciju i svjedoci smo tome. Razlog je što se na te pozicije biraju podobni, a ne kompetentni. Ako treba izabrati direktora u javnom preduzeću, onda treba postaviti ciljeve koje taj neko treba da ispuni, a onda raspisati konkurs da se izabere najbolji, naglasio je Nekić.

image

Refik Begić: Preporuke Evropske komisije su jasne

Agencija za državnu službu FBiH je shodno dogovoru trojke pripala NiP-u. Direktor ove agencije Refik Begić kaže za Oslobođenje da je Zakonom o državnoj službi FBiH jasno propisano kako se bira rukovodilac Agencije za državnu službu FBiH.

– Ja kao rukovodeći državni službenik ne mogu uticati na vođenje kadrovske politike Vlade FBiH. Međutim, preporuke Evropske komisije su jasne. I na posljednjem sastanku koji smo imali sa predstavnicima Evropske komisije potcrtano je kako je neophodno da se radi na razvoju profesionalne državne službe. U tom smislu je potrebno odbaciti daljnju politizaciju i fragmentaciju državne službe i službeničkog sistema. U posljednjih nekoliko godina, bez obzira na procjenu loše političke situacije u BiH, državni službenici su izvršavali i izvršavaju svoje poslove i uvijek su na usluzi građanima. Također, moram reći da je federalna Vlada prihvatila preporuke za unapređenje službeničkog sistema, aktivno uključivanje u reformu javne uprave, što je strateško opredjeljenje Bosne i Hercegovine. U 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije spada i reforma javne uprave, koja zahtijeva potpunu depolitizaciju, daljnji razvoj službeničkog sistema i poboljšanje kvaliteta usluga u državnoj službi, ističe Begić.
JASNA PROCEDURA

U Našoj stranci je za Oslobođenje rečeno kako nemaju namjeru vršiti uticaj na Ured, te da i ostale institucije poput inspekcija i pravobranilaštva moraju biti oslobođene političkog pritiska.

– Ured za reviziju institucija u FBiH mora biti nezavisan. Postoji jasno propisana procedura imenovanja generalnog revizora i njegovog zamjenika. Generalnog revizora i zamjenika generalnog revizora imenuje Parlament FBiH, na prijedlog predsjednice Federacije BiH, a prema rang-listi kandidata koju priprema Komisija za izbor. Parlament FBiH imenuje Komisiju za izbor od šest članova iz oba doma federalnog Parlamenta, od kojih dva člana moraju biti iz reda opozicionih stranaka, kažu u NS-u.

(TIP/Izvor: Oslobođenje/Autorica: Amela Lončarić/Foto: Didier Torche)