Zastupnici u Skupštini TK Smajo Mandžić i Lejla Vuković: Uputili inicijativu za zapošljavanje svih ljekara sa područja TK koji se nalaza na evidenciji biroa za zapošljavanje

Zastupnici SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona Smajo Mandžić i Lejla Vuković uputili su inicijativu za zapošljavanje svih ljekara sa područja TK koji se nalaza na evidenciji  biroa za zapošljavanje.

Kako su istakli, u razgovoru sa budućim doktorima medicine, onih koji se tek upisuju na fakultet, kao i onih koji su na završnim godinama studija, konstatovali su da zaista veliki broj njih kao motiv navodi educiranje u svrhu odlaska u inostranstvo. Razlog, veliki broj kolega koje čekaju na svoje zaposlenje. U tom nekom čekanju mnogi su već na pragu da napuste svoju domovinu. Neki već i jesu.

˝Obzirom da svi jako dobro znamo da je u zdravstvenim ustanovima deficit medicinskog kadra, kao i veliki broj odlazaka zdravstvenih radnika u penziju, a imamo ljekare na ” birou” zastupnici SDA u Skupštini TK Smajo Mandžić i Lejla Vuković podnijeli su incijativu, da Vlada TK i Ministarstvo zdravstva TK , u saradnji sa ZZO TK i Zavodom za zapošljavanje Tuzlanskog kantona utvrdi tačan broj koliko je nezaposlenih doktora medicine na našem kantonu i za iste obezbijedi sredstva za njihovo zapošljavanje u javne zdravstvene institucije. Da li će to biti UKC Tuzla ili domovi zdravlja, odredit će potrebe zdravstvenih ustanova. Od navedenih institucija očekuje se hitno reagovanje po navedenoj inicijativi˝, saopštili su.

Podsjećanja radi, na inicijativu zastupnika Smaje Mandžića i Lejle Vuković, Vlada TK na čelu sa premijerom Irfanom Halilagićem i ministrom finansija Suadom Mustjbašićem, u prethodnom periodu obezbjedila je 66.000 KM za studentsku razmjenu i edukaciju 33 studenta Medicinskog fakulteta u inostranstvu.

(TIP/Foto: FB)

2 komentara

Komentari su zatvoreni.