Djevojka (20) uhapšena zbog ubistva. Bebu umotala u vreću i bacila u bunar

Policijska uprava ličko-senjska objavila je da je uhapsila ženu koja je prije dvije sedmice, 4. avgusta, ubila novorođenče.

“Policijski službenici Službe kriminalističke policije, Policijske uprave ličko-senjske dovršili su opsežno i složeno kriminalističko istraživanje povodom pronalaska tijela novorođenčeta na području Perušića, koje je pronađeno 4. avgusta 2023. godine.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je osumnjičena 20-godišnja hrvatska državljanka počinila krivično djelo teškog ubistva. Imajući u vidu zaštitu i dobrobit porodice nismo u mogućnosti iznositi više detalja provedenih izvida kriminalističkog istraživanja”, objavila je policija.

Portal Slobodna Lika objavio je da je tijelo novorođenčeta nađeno u mjestu Prvan Selo kod Perušića u seoskom bunaru. Bilo je umotano u crnu vreću i bačeno u bunar pun vode. Pronašao ga je stočar kada je došao uzeti vode iz bunara da bi napojio stoku. Novorođenče je nađeno u gotovo pustom naselju, pa se pretpostavlja da je tamo dovezeno.

Djevojka ispitana, određen joj istražni zatvor

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu je objavilo kako su uhapšenu ispitali u ponedjeljak, 15. avgusta.

“Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu je 15. avgusta 2023., u službi dežurstva, provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja uhapšene hrvatske državljanke (2003.) zbog osnovane sumnje na počinjenje krivičnog djela teškog ubistva iz članka 111. tačka 2. Krivičnog zakona/11.

Postoji osnovana sumnja da je 20-godišnja osumnjičenica od 30. jula do 4. avgusta 2023. na širem području općine Perušić, počinila navedeno krivično djelo na štetu tek rođenog djeteta.

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu je, nakon ispitivanja, predložilo sucu istrage Županijskog suda u Karlovcu određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenice zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i radi neometanog odvijanja postupka za kazneno djelo za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora i kod kojeg su okolnosti djela posebno teške.

Sudac istrage djelomično je prihvatio prijedlog državnog odvjetništva i osumnjičenici odredio istražni zatvor po zakonskoj osnovi iz članka 123. stavak 1. točka 2. ZKP/08. Državno odvjetništvo izjavilo je žalbu u odnosu na odbijen prijedlog za određivanje istražnog zatvora po zakonskoj osnovi iz članka 123. stavak 1. točka 4. ZKP/08”, objavio je ŽDO.

(TIP/Izvor: Index.hr/Foto: Ilustracija: Goran Stanzl/Pixsell)