Šta se krije iza poziva na homogenizaciju: Svi za jednog, jedan samo za sebe

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine brojni predmeti su u istrazi i na čekanju godinama. I ništa ne bi bilo sporno da ih ne povezuje jedno ime zavedeno na svim dokumentima – predsjednika RS-a Milorada Dodika. Kolekciji onih starih predmeta pridružila se nova optužnica. Milorad Dodik i v. d. direktor Službenog glasnika RS-a Miloš Lukić terete se za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta. Da li će ovaj put Dodika dotaći ruka pravde ili će usavršiti ulogu zaštitinika srpskog naroda, dok štiti lične interese?

Šesnaest potpisa ambasadora i generalnih konzula Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda na jednom pismu podrške. Upućeno jednom, za njih prvom čovjeku – predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku. Povod – tvrde skandalozna odluke Tužilaštva Bosne i Hercegovine da podigne optužnicu protiv lidera RS-a. Dugogodišnja politika Dodika u kojoj uvijek igra ulogu žrtve koja brani interese srpskog naroda od međunarodnih zvaničnika, nerijetko pogrdnim riječima, neodoljivo podjseća na riječi u pismu. Glavni krivci u očima ovog dijela bh. diplomatije ponovo Kristijan Šmit i američki zvaničnici, a meta srpski narod i njihov samoprozvani zaštitnik i nacionalno blago.

“Mi, potpisani srpski ambasadori i generalni konzuli Bosne i Hercegovine, želimo iskazati podršku Vama i kompletnom rukovodstvu RS-a, te ćemo u narednom periodu u državama prijema i međunarodnim organizacijama aktivno informisati da su navedene mjere protiv najviših zvaničnika RS tiranske, antidemokaratske i anticivilizacijske”, navodi se, između ostalog, u pismu.

Onima čiji je posao da predstavljaju politiku i interese države van njenih granica u fokusu interesovanja je očuvanje interesa lidera RS-a. U ovom periodu kada se napokon, čini se, aktivirala pravna država, za Dodika su potisi diplomata vid skupljanja političkih poena s jednim ciljem: očuvanje stabilne pozicije. No, za nekadašnjeg ambasadora Jugoslavije, sada političkog analitičara Žarka Papića ovaj potez dijela bh. diplomatije je krajnje skandalozan i neprihvatljiv.

“Ali govori o nečemu ozbiljnijem – ne postoji bh. diplomatija. Postoje, očigledno, tri nacionalne diplomatije gdje se one u inostranstvu sukobljavaju. Ministarstvo vanjski poslova je eliminisano iz procedure izbora ambasadora, to je samo politička volja”, navodi Papić.

Eliminisano iz procedure, ali ne i iz javnog mijenja. Oni koji blate Bosnu i Hercegovinu sami plate ceh za negativni stav. Jasan je stav šefa bh. diplomatije Elmedina Konakovića. Upozorava da neće dozvoliti neistine o našoj zemlji u međunarodnim krugovima, gdje nam se ponovo vjeruje.

“Ne vidim da se tu može pojaviti neka šteta za Bosnu i Hercegovinu koju ne možemo spriječiti, zapravo, ona se može vratiti onima koji pokušaju bilo kakvim izmišljotinama na međunarodnoj sceni blatiti Bosnu i Hercegovinu”, poručuje Konaković.

Izmišljotine naspram pravnih činjenica na vagi uvijek završe na dnu. No, interesantna je odluka Tužilaštva Bosne i Hercegovine da i pored brojnih Dodikovih poteza kojima je izvršio direktan udar na Ustav Bosne i Hercegovine, za to nije optužen, već je prevagnula optužnicu koja ga tereti za neprimjenjivanje odluka visokog predstavnika. Da li će vjera u pravnu državu porasti ili će je građani tek izgubiti ukoliko i ova optužnica ostane godinama na čekanju poput brojnih drugih na kojima je ime Milorada Dodika – zasada je pod znakom pitanja. No, ono što je dobro poznato jeste kome nadležnost za takve odluke pripada.

“Ko je bio imenovan od strane Vlasti SNSD-a, a u ovom slučaju Dodika, davat će mu političku podršku. Nažalost u našoj zemlji tako stvari funkcionišu. Niko tu nije nadležan da se nešto pita izuzev Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine”, ističe politički analitičar Stefan Blagić.

A Milorad Dodik godinama funkcioniše i vlada na antidržavnoj politici. Kada završi sa jednim, režira drugi sklandal, a ovaj put je otišao korak dalje. Donedavna zabrana ulaska u Bosnu i Hercegovinu zbog potencijalne prijetnje po nacionalnu sigurnost, Karadžićevom advokatu Goranu Petronijeviću zamijenjena je angažmanom. Sada formira tim za odbranu predsjednika RS-a. Uz pompeznu najavu da će stotinu pravnika braniti Dodika ukoliko Sud Bosne i Hercegovine potvrdi optužnicu u ovom, kako ga je okarakterisao, političkom i kvazipravnom procesu.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autorica: Mima Golubić)