Milanović nazvao BiH ‘trapavom, traljavom, nesposobno vođenom kolonijom’

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je, komentirajući optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, kazao da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH “koristi svoje ovlasti kako bi zaštitio sebe, a kad tim istim ovlastima treba zaštititi prava jednog naroda u toj zemlji onda – baš nema vremena”.

“Mijenja zakone kako hoće, kazneni zakon mijenja kako hoće, a gdje je bio prije godinu dana kad je tim istim ovlastima mogao promijeniti Izborni zakon BiH, a da ne krši dejtonski ustav, i spriječiti da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva.

To nije napravio, ali da bi zaštitio svoju stražnjicu i svoju reputaciju promijenio je kazneni zakon prema kojemu je ono što je Dodik napravio – kazneno djelo. To se zove kolonijalna uprava i to uništava tu zemlju”, rekao je Milanović novinarima u Metkoviću, prenosi Hina.

Schmidtove izmjene zakona

Tužilaštvo BiH podiglo je u petak optužnicu protiv Dodika zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice Christina Schmidta, a za to kazneno djelo, ukoliko bude proglašen krivim, prijeti mu kazna u rasponu od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Narodna skupština Republike Srpske u junu je usvojila Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriji tog bosanskohercegovačkog entiteta. Taj zakon zakon visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt poništio 1. jula koristeći svoje ovlasti.

Schmidt je istovremeno nametnuo izmjene Kaznenog zakona BiH kojima je kaznenim djelom postalo neprovođenje, odnosno nepoštivanje njegovih odluka. Dodik je odluku visokog predstavnika ignorirao i 7. jula potpisao uredbu o stupanju na snagu zakona o blokadi provedbe presuda Ustavnog suda.

Milanović o Schmidtu: Penzionirani njemački političar

Milanović je za Schmidta rekao da je “penzionirani njemački političar koji je iza sebe ostavio nebitni trag, da je od strane nekog instaliran za kolonijalnog upravitelja u Bosni i Hercegovini, nema mandat Vijeća sigurnosti UN-a i da iza njegovih poteza stoje neke ambasade u toj zemlji navodeći američku”.

Milanović je kazao kako ga je Dodik nazvao u petak da mu javi za optužnicu.

“Je li to način smirivanja situacije u Bosni i Hercegovini, deeskalacije”, upitao je Milanović dodajući da će “nastaviti pozivati sve faktore ovog prostora – Hrvate, Srbe, Bošnjake – da razgovaramo bez kolonijalnih upravitelja”.

“Bosna i Hercegovina je trapavo, traljavo, nesposobno vođena kolonija na kojoj se iživljava šačica trećerazrednih birokrata koji mogu izmišljati nova kaznena djela, ali kad trebaju napraviti jednu potpuno banalnu stvar kao što je zaštititi hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i spriječiti tu devijaciju da netko treći može birati tvog predstavnika, onda mu se udaje kćer il mu se teli krava, onda baš nema vremena”, rekao je Milanović.

(TIP/Izvor: Hina/Forto: Fena)