Ambasadori iz reda srpskog naroda podržali Dodika

Ambasadori i generalni konzuli Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda uputili su otvoreno pismo podrške predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, a nakon podizanja optužnice protiv njega i Miloša Lukića, direktora entitetskog Službenog glasnika zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika.

U pismu navode da je optužnica pravno nasilje, čiji je cilj uzurpiranje institucija i usmjeravanje istih na urušavanje političkog sistema Bosne i Hercegovine. Najavljuju i buduće djelovanje u međunarodnim krugovima.

“Podcrtavat ćemo ustavnu poziciju RS u okviru BiH i pojašnjavati domaćinima da borba za Dejtonskim sporazumom propisanu autonomiju ne predstavlja secesionizam. Obrazlagati da ovi principi mogu jedino sačuvati dejtonsku BiH, a da sve tiranske, antidemokratske, okupatorske i anticivilizacijske metode mogu dovesti do disolucije”, naveli su.

Pismo podrške potpisali su ambasadori i generalni konzuli Bosne i Hercegovine: Aleksandar Vranješ, Biljana Gutić Bjelica, Bojan Vujić, Bojan Đokić, Bojana Kondić-Panić, Boro Bronza, Vera Sajić, Dragan Vuković, Dragan Јaćimović, Duško Kovačević, Željko Samardžija, Koviljka Špirić, Milorad Živković, Siniša Bencun, Siniša Berjan i Tatjana Telić.

(TIP/Izvor: federalna.ba)