Vlada TK imenovala privremeni Upravni odbor UKC-a

Na  vanrednoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona u petak je donijela Odluku kojom je ovlastila ministra za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Fadila Alića da potpiše Sporazum sa Federalnim zavodom PIO/MIO Mostar o isplati jednokratne novčane pomoći penzionerima sa područja Tuzlanskog kantona sa najnižom penzijom u iznosu od po 100 KM.

Prema Zakonu o izvršenju budžeta Tuzlanskog kantona za 2023. godinu  predviđena sredstva za realizaciju jednokratne novčane pomoći penzionerima sa područja Tuzlanskog kantona rasporedit će se na osnovu odluke resornog ministarstva na koju saglasnost daje Vlada TK i Sporazuma potpisanog između ovog Ministarstva i FZ PIO/MIO Mostar. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100 KM koju će dodijeliti Vlada TK ostvaruju penzioneri sa mjestom prebivališta na području Tuzlanskog kantona a koji primaju lične ili porodične penzije i čija ukupna penzijska primanja ne prelaze iznos od 538,27 KM. Federalni zavod PIO/MIO Kantonalna administrativna služba Tuzla će bez naknade, nakon uplate finansijskih sredstava izvršiti prenos sredstava u pojedinačnom iznosu od 100 KM penzionerima uz isplatu redovne penzije za avgust 2023. godine. Ukupan broj primalaca jednokratne pomoći, utvrđen od strane Federalnog zavoda PIO/MIO Mostar i dostavljen Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona, je 37.170 penzionera.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak o prijenosu sredstava Federalnom zavodu PIO/MIO Mostar u iznosu od 3.717.000 KM za isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od po stotinu KM za penzionere sa područja Tuzlanskog kantona sa najnižom penzijom.

Privremeno rješenje do zaključenja ugovora sa Federalnom vladom

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Rješenje o privremenom imenovanju Upravnog odbora Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla u skladu sa današnjom Odlukom Skupštine Tuzlanskog kantona. U odluci Skupštine stoji da se daje ovlaštenje Vladi Tuzlanskog kantona da, na prijedlog Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, a u vezi sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, uz primjenu Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegovine privremeno imenuje Upravni odbor JZU UKC Tuzla, do konačnog dogovora sa Federacijom Bosne i Hercegovine u vezi suosnivačkih prava, a najduže tri mjeseca.

Zaključkom Skupštine Tuzlanskog kantona, kao jedinog upisanog osnivača JZU UKC Tuzla, podržani su stavovi Vlade TK te utvrđeno da zakondavni organ Tuzlanskog kantona ne prihvata nezakonite akte Vlade Federacije BiH o razrješenju i privremenom imenovanju Upravnog odbora JZU UKC Tuzla. Skupština Tuzlanskog kantona pozvala je Vladu Federacije BiH da se hitno započnu razgovori o iznalaženju pravno utemeljenih rješenja po pitanju rada i egzistiranja JZU UKC Tuzla, kao univerzitetske kantonalne bolnice, kao i zaključenja Ugovora o međusobnom regulisanju osnivačkih prava, obaveza i odgovornosti, što je u obostranom interesu, u interesu građana Bosne i Hercegovine, a posebno građana TK. Prema Zaključku Skupštine TK, neophodno je da Vlada Tuzlanskog kantona hitno, na prijedlog Ministarstva zdravstva TK, privremeno imenuje Upravni odbor JZU UKC Tuzla, uz shodnu primjenu Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegovine a u cilju obezbjeđenja društvene brige za zdravlje stanovništva, kao i zaštite imovine i interesa i građana Tuzlanskog kantona.

(TIP)

2 komentara

  • Alienist says:

    Ne postoji nešto što bi se zvalo: “Univerzitetska KANTONALNA bolnica.

  • Cova says:

    Meni je zanimljivo ovih 3717000 Maraka penzionerima. Dobro, i treba im dati. Oni ce te novce brzo potrositi i to je para pojedena na klasu ali i jesu ugrozeni penzioneri. Istovremeno, aerodrom u Tuzli ce mozda propasti a 400000 putnika iz dijaspore ce letjeti na Beograd ili Sarajevo. Sporne su 3 Marke takse po odlaznom putniku ( bar za Rayan Air). Da vlada TK odvoji 1,2 Miliona KM (godisnje) za subvenciju ove takse aerodrom bio bio spasen, 400 000 putnika bi i dalje dolazilo a svi oni ovdje potrose 1000 KM po jednom odmoru minimum. Zar nije logicno: Ulozis kao vlada 1,2 Miliona a zaradis 40 Miliona (Bruto).

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.