Video: Zbog političkih sukoba oko UKC Tuzla ispaštaju pacijenti

Univerzitetski klinički centar Tuzla, jedan od najuglednijih kliničkih centara u regiji, postao je užareno političko pitanje u Tuzlanskom kantonu. Zbog novog Upravnog odbora, koji je nedavno imenovala Vlada Federacije BiH, premijer Tuzlanskog kantona je poslao pismo svim međunarodnim institucijama u Bosni i Hercegovini i zatražio da se uključe u rješavanje odnosa između dva suvlasnika UKC-a Tuzla, koji za sada nemaju niti jedan vid komunikacije.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, u pismu koje je uputio visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini, Delegaciji Europske unije i svim veleposlanicima u Bosni i Hercegovini, upozorava ih da Vlada Federacije BiH grubo krši svoja ustavna i zakonska ovlaštenja donoseći rješenje o razrješenju zakonito imenovanog Upravnog odbora UKC-a Tuzla i imenovanjem, kako navodi, svog privremenog Upravnog odbora UKC-a Tuzla bez ikakvih konzultacija s Vladom Tuzlanskog kantona.

“Nama je samo potrebna komunikacija, pristojna komunikacija sa Federacijom BiH, sa predstavnicima Vlade FBiH kako bismo sjeli za sto i otvorili sva sporna pitanja. Mi, nažalost, nemamo ni formalno ni neformalno nikakvu vrstu komunikacije. S druge strane, pokušava se od Tuzlanskog kantona oduzeti Univerzitetski klinički centar”, naveo je premijer Halilagić.

Sada je na potezu Skupština Tuzlanskog kantona, koja je za sutra zakazala i izvanrednu sjednicu. Predsjednik Skupštine Žarko Vujović za BHRT ističe da je Vlada Federacije imenovanjem svog upravnog odbora UKC Tuzla, ovdje grubo prekršila zakon.

“Ne može se kršiti zakon. Zakon se mora ispoštovati, moraju biti zaštićeni ljudi, institucije. Vlada i Skupština Tuzlanskog kantona će učiniti sve da stanje na UKC-u Tuzla bude u normali, a da ovi koji su na kaubojski način htjeli da ovo reguliraju, mi im to nećemo dozvoliti”, tvrdi Vujović.

Među novoimenovanim članovima Upravnog odbora Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla je i bivši ministar zdravstva i liječnik UKC-a Tuzla Božo Jurić. Ističe da je Vlada Federacije važan čimbenik, kao suosnivač Univerzitetskog kliničkog centra, i da samo uz Vladu Federacije Klinički centar može biti na tercijarnoj, znanstvenoj i univerzitetskoj razini. Također, samo u prošloj godini od strane Vlade Federacije UKC-u Tuzla su doznačena značajna sredstva, blizu 30 milijuna KM.

“Novoformirani Upravni odbor UKC Tuzla, isto kao i onaj prije njega, da su formirani u skladu sa važećim zakonskim propisima koji tretiraju tu oblast, dakle, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti Fedracije BiH i u skladu s važećim Statutom UKC-a Tuzla. Moramo svi pokušati omogućiti da UKC Tuzla nastavi svoje nesmetano funkcioniranje”, izjavio je Jurić.

Zbog dnevno političkih pitanja, koja su dobrim dijelom unazadila rad jednog od najuglednijih kliničkih centara, ispaštaju i onkološki pacijenti, koji nemaju ni osnovne uvjete za liječenje, a liste čekanja su višemjesečne ili godišnje.

“Nije problem u UKC-u nego u onima koji su UKC naumili i dobrim dijelom uspjeli pretvoriti u svoju političku lovinu. U trofej koji su osvojili nakon uspjeha na izborima”, smatra novinar Zlatko Dukić.

A kakav je odnos prema Univerzitetskom KC Tuzla trenutačno vladajućih i na federalnoj i kantonalnoj razini, najbolje ilustrira činjenica, da se prema ovoj zdravstvenoj instituciji odnose kao da ona postoji od jučer, pokušavajući je politički degradirati. A zapravo je ugled UKC Tuzla već desetljećima prepoznatljiv diljem svijeta, isključivo zahvaljujući njezinim vrhunskim stručnjacima i liječnicima.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autorica Maja Nikolić/Foto: Ilustracija)

Komentar

  • Alienist says:

    Trenutni menadžment UKC je vjerovatno najgori ikad. Totalna nekompetencija, arogancija i bahatost. Sva ta prepucavanja su političke igre. Ovi aktuelni su instalirali najgori mogući kadar na rukovodeća mjesta. Kao da su birali najnesposobnije i najmanje obrazovane. Ima nekoliko napadnih izuzetaka koji potvrđuju trend. A, ovi drugi, koji tek treba da zasjednu na pozicije, treba da se se dokažu hoće li, po nesposobnosti i korupciji, nadmašiti ove aktuelne.

Komentari su zatvoreni.