Foto: Ovako će izgledati budući Opelovi automobili

Konceptni automobil na nov način predstavlja tri glavne značajke marke koja nastoji i pod novim vlasnikom zadržati što više osobnosti.

Ime mu je Opel Experimental, a kako stoji u priopćenju, automobil je to koji pruža jasan uvid u budućnost marke i smjer u kojem će se kretati sljedećih godina. Nema sumnje kako je naglasak stavljen na aerodinamiku, a potom i korištenje većih staklenih površina kako bi se dodatno osvijetlio interijer vozila.

“Opel Experimental daje nam uvid u nadolazeće modele i tehnologije, u budući dizajn, pa čak i u novu eru i budućnost branda. Zapanjujući novi konceptni automobil predstavlja vodilju i još jednom pokazuje Opelov predvodnički duh”, izjavio je glavni izvršni direktor Opela Florian Huettl.

I doista, iz Opela obećavaju kako će mnogi elementi njegova dizajna i načina razmišljanja koji ga je oblikovao biti vidljivi u budućim modelima. Ne i kamere umjesto retrovizora, što do daljnjega ostaje rješenje vezano isključivo za koncepte. Vjerojatno nećemo vidjeti ni aktivne elemente aerodinamike s automatski upravljanim zakrilcima.

S druge strane, prednja maska Opel Vizor 4D je tu, a uključuje senzore, lidar, radar i sustave kamera, dok Ronalovi naplaci podižu dojam atraktivne siluete vozila. Tako se može uočiti izostanak kroma čiju ulogu sada preuzimaju dodatno vanjsko osvjetljenje i kontrastna grafika. Vozilo je postavljeno na Stellantisovu BEV platformu te ima električni pogon na sve kotače.

Prema vanjskim dimenzijama, Experimental pripada kompaktnom C segmentu, ali unutrašnjost je usporediva s ponudom D segmenta. Upravljač se pritom preklapa kada se ne upotrebljava, a lagana prilagodljiva sjedala kombiniraju tanku, ali izdržljivu strukturu s 3D mrežastim tkaninama.

Vozači mogu personalizirati informacije prema vlastitim potrebama na tankom Tech Bridgeu, novoj interpretaciji Pure Panel zaslona koji se nalazi u aktualnim Opelovim modelima. Informacije ili zabavni sadržaji prikazuju se pomoću tehnologije proširene projekcije koja je podržana umjetnom inteligencijom i glasovnim upravljanjem. Novost su i reaktivni materijali, pa će tako ulaskom drugog vozila u mrtvi kut na oblogama odgovarajućih vrata i na head-up zaslonu biti prikazano upozorenje.

U Opelu kažu kako Experimental utjelovljuje sve glavne značajke marke, a to su “detox, Modern German i zelene inovacije”.

Experimental je koncept električnog crossovera, a  svjetsku premijeru će imati idućeg mjeseca na sajmu IAA Mobility u Münchenu, piše Index.hr.

(TIP)