Potvrđena optužnica zbog izborne prevare u Gradačcu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv pet osoba za izbornu prevaru.

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv: Zorana Matkića, zv. “Zoka”, rođenog 1989. godine u Brčkom, ranije osuđivan; Joze Vrhovca, rođenog 1954. godine u Gradačcu; Šime Ćaćića, rođenog 1956. godine u Gradačcu; Marka Katića, rođenog 1965. godine u Gradačcu i Emira Hanića,  zv.”Hana”, rođenog 1989. godine u Gradačcu.

Optuženi se terete sa su, za vrijeme održavanja Opštih izbora u Bosni i Hercegovini, 7.10.2018. godine, na području Gradačca, na biračkom mjestu 025A039 Liporašće, optuženi Matkić u svojstvu predsjednika a ostali optuženi u svojstvu članova biračkog odbora, postupali nezakonito i protivno odrebama i procedurama za glasanje na biračkom mjestu.

Optuženi se terete da su dodavanjem određenog broja potpisa i glasova birača koji nisu izašli na izbore, krivotvorili rezultate izbora, čime su počinili krivično djelo- Izborna prevara iz člana 154. KZ BiH.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 16 svjedoka, jednog stručnog vještaka kao i prilaganjem oko 30 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, koji je istu potvrdio, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Ilustracija)