Mladi robotičari iz CERIT-a predstavljat će BiH na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi u Singapuru

Talentirani tim mladih robotičara iz Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju CERIT iz Mostara i ove će godine nositi zastavu Bosne i Hercegovine na prestižnoj Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FIRST Global Challenge 2023 Hidrogen Horizons u Singapuru, koja će se održati od 7. do 10. listopada 2023. godine.

U timu koji će predstavljati našu zemlju nalaze se sjajni srednjoškolci Ilajda Šuta, Amar Pehilj, Kenan Nuhić iz Druge gimnazije Mostar, Ana Tomić i Nika Cvitanović iz Gimnazije fra Grga Martić te Amina Đuderija iz Druge gimnazije Sarajevo, najavili su iz CERIT-a.

Oni će biti pod mentorstvom mr. sc. Anesa Hadžiomerovića, a podržavat će ih i iskusni studenti Armin Đidelija i Lejla Nuhić.

„Pripreme su počele u srpnju koristeći opremu koju imamo na raspolaganju. Dok su njihovi vršnjaci uživali u ljetnom raspustu, oni su se vrijedno spremali za natjecanje i pripreme će trajat sve do same olimpijade. Posebno nas raduje što su Lejla i Armin, koji su prethodne tri godine sudjelovali kao natjecatelji, sada postali mentori i treneri mladih robotičara“, napisali su iz CERIT-a.

Kako dodaju, njihova dragocjena iskustva i znanje bit će prenesena na učenike koji će predstavljati BiH na međunarodnom natjecanju u Singapuru na koje će ići pet učenika u pratnji dva mentora.

Također, iako nisu sigurni u odlazak, iz CERIT-a su naveli da su spremni za natjecanje u Turskoj koje je trebalo biti održano od 8. do 11. svibnja u Bursi, ali je prolongirano zbog potresa koji je zadesio tu zemlju. Natjecanje će se održati od 6. do 9. rujna.

Ekipa CERIT-a do sad je osvojila 1. mjesto među 177 zemalja sudionica 2021. godine na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FCG2021 Discover&Recover.

Također, na FIT Coding Challenge-u za kategoriju Smart Living and Innovations osvojili su nagradu za primjenjivost proizvoda. Nadalje, osvojili su nagradu MADE IN BiH za najbolji tehnički/inženjerski projekt u zemlji pod nazivom “Redukcija šumskih požara”.

Na međunarodnom MEB natjecanju robota u Turskoj, njihov tim je između 10.803 natjecatelja osvojio 3D printer, pehare i novčanu nagradu od 5.500TL. Uz to, priznanje dolazi i iz Ženeve od prošle godine, gdje su osvojili tri nagrade i to Safety Award, Outstanding mentor i Social media award.

„Robotika predstavlja budućnost koja nam je već stigla. Ona će promijeniti način na koji radimo i živimo, stvarajući nova radna mjesta i zahtijevajući prekvalifikacije. Ljudi će i dalje biti ključni u upravljanju, programiranju, komunikaciji i zelenoj ekonomiji. Roboti su naši svakodnevni suradnici, često neprimjetni, ali uvijek prisutni“, zaključili su iz CERIT-a.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: CERIT)