Nova strategija hibridnog rada: Čak i kompanija Zoom vraća radnike u kancelarije

Zoom, kompanija koja je pokrenula revoluciju rada na daljinu tokom pandemije, poručuje svojim zaposlenima da se vrate u ured.

U saopćenju, Zoom navodi da sada primjenjuje “strukturirani hibridni pristup”, što znači da zaposleni koji žive u blizini ureda “moraju da budu na licu mjesta dva dana u sedmici” jer je to “najefikasnije”, prenosi CNN.

“Kao kompanija, mi smo u boljoj poziciji da koristimo vlastite tehnologije, nastavimo s inovacijama i podržavamo naše globalne korisnike. Nastavit ćemo koristiti cijelu Zoom platformu kako bismo naše zaposlenike i raspršene timove održali povezanima i efikasno radili”, navodi kompanija.

Zoom nije isključen iz trenda povratka u urede koji je zahvatio tehnološke kompanije. Posljednjih mjeseci, Google, Amazon i Salesforce uveli su slične politike, okončavši pristup iz ere Covida koji je zaposlenima dao više slobode da rade od kuće. Međutim, preduzeća su se suočila sa negodovanjem zaposlenih nakon što su se radnici navikli na veću fleksibilnost.

Čak se i Bijela kuća bori protiv rada na daljinu. Prošle sedmice je zatražio od vladinih agencija da u narednim mjesecima češće vraćaju federalne radnike u ured, navodi se u internoj e-poruci koju je CNN dobio na uvid.

Direktiva šefa osoblja Bijele kuće Jeffa Zientsa, u kojoj se navodi lično držanje administracije u posljednje dvije godine, najjači je pokazatelj do sada da vjeruje da je prisustvo u uredu ključno za agencije da izvedu svoj dnevni red.

Zoom je imao svojih poteškoća jer potražnja opada nakon rasta izazvanog pandemijom. Zoom je u februaru otpustio oko 15 posto svog osoblja, što iznosi oko 1.300 zaposlenih, nakon prebrzog rasta. Članovi tima izvršnog rukovodstva su također smanjili svoje osnovne plate za 20 posto za narednu fiskalnu godinu i izgubili svoje bonuse za fiskalnu 2023. godinu.

Više od većine kompanija, usluga videokonferencija je definirala prve dane pandemije, jer su se mnogi okrenuli njenoj platformi za video ćaskanje sa prijateljima i kolegama tokom izolacije. Do sredine 2020. godine, Zoom je prijavio vrtoglavi porast prihoda podstaknut porastom broja poslovnih korisnika iz mnogih kompanija koje su prisiljene da se okrenu radu na daljinu.

Dionice kompanije porasle su za oko četiri posto za godinu dana.
(TIP/Izvor: N1/Foto: Ilustracija: Shutterstock)