Trokut sa sirom i piletinom: Recept za brzi ručak koji će se svima svidjeti
Quesadilla je odlična ideja kada vam se ne da provoditi mnogo vremena u kuhinji. Riječ je o meksičkom specijalitetu na bazi tortilje koja se puni sirom i nadjevom po želji, tostira u tavi te reže na trokute.
Quesadilla je ukusan obrok koji se može brzo složiti od sastojaka koje imate u frižideru, a koji će voljeti sve generacije.
Mi vam donosimo recept koji kombinira sočnu piletinu s paprikama i nezaobilaznim sirom, a koju možete poslužiti uz umak od paradajta, kiselo vrhnje ili čak guacamole.
Sastojci za quesadillu s piletinom:
- 450 g pilećih prsa
- 240 g naribanog sira cheddar
- 240 g naribanog sira gauda
- 4 velike tortilje
- 2 paprike
- ½ glavice luka
- ½ čajne kašikice čili praha
- ½ čajne kašikice kumina
- ½ čajne kašikice origana
- biljno ulje za pirjanje
- so i biber po želji
Priprema quesadille s piletinom:
U tavi zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte luk i paprike rezane na trakice. Posolite ih i popaprite. Pirjajte četiri do pet minuta dok povrće ne omekša. Stavite ga sa strane.U istu tavu dodajte još malo ulja pa na njemu prepirjajte piletinu koju ste narezali na manje trake. Začinite piletinu solju, biberom, čili prahom, kuminom i origanom. Pirjajte meso oko osam minuta, odnosno dok ne bude termički obrađeno do kraja. Izvadite ga iz tave.
U tavu stavite veliku tortilju – na polovicu tortilje stavite četvrtinu sira, četvrtinu piletine i povrća. Preklopite tortilju i pecite je sa svake strane oko tri do četiri minute dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Kako navodi Punkufer, ponavljajte postupak dok ne pripremite četiri quesadille. Narežite quesadillu na trokute i poslužite je s umakom po želji. Prijatno!
(TIP/Foto: Shutterstock)
Nakon Zlaje sa posebnom pažnjom i poštovanjem prolazim pored svakog portira, Zlajino zanimanje dok nije postao profesor! On i školski…