Šta posjetiti u Tuzli pored Panonskih jezera?

Turizam kao bitna grana privrede za Tuzlu je postala izuzetno važna. Ovaj nekadašnji industrijski grad, prije 20 godina imao je samo osam smještajnih objekata, danas ih je 89. Izgradnjom Panonskih jezera vremenom je došlo do razvoja kulturnog turizma, ugostiteljstva i hotelijerstva.

Šta je to što turisti u Tuzli mogu posjetiti osim jezera – provjerila je naša tuzlanska ekipa.

Kada biste nekome prije 20 godina spomenuli Tuzlu, jedina asocijacija na ovaj grad bila je so, a danas su to Panonska jezera. No, osim ovih jezera Tuzla nudi i brojne druge sadržaje, kao i mjesta koja vrijedi posjetiti i koja su turistima zanimljiva.

„Saborni hram, gradska jezgra Tuzle, most s kipovima, onda Slana banja, veliki memorijalni kompleks, posvećen prije svega antifašizmu i na koncu, na vrhu Tuzle Barutana, utvrda iz osmanskog, odnosno austrougarskog perioda“, priča Semir Hadžimusić, saradnik u Zavodu za kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe Tuzlanskog kantona.

„Spomenik Husinskom rudaru, tuzlanska koza, naši trgovi, Trg slobode, Soni trg, sve su to lokacije koje mogu da čine jednu lijepu sliku“, dodaje Amra Jaganjac, direktorica Turističke zajednice grada Tuzla.

Osim gradskog parka i statue Tvrtka I Kotromanića, turisti imaju priliku provozati se turističkim vozićem, posjetiti Muzej istočne Bosne, Arheološki park, kao i vidikovac Kicelj. Iz Turističke zajednice ističu da se turisti sve više interesuju i za izletište Ilinčica, ali i za ustanove kulture.

„Uvijek preporučujemo i Međunarodnu galeriju portreta Atelje ‘Ismet Mujezinović’. Također, Kuću sporta kao jedinstvenu muzejsku postavku koja je i uspostavljena da slavi stotu obljetnicu našeg radničko-sportskog društva sloboda“, ističe Jaganjac.

Svi oni koji dođu u Tuzlu imaju priliku posjetiti i Kuću bosanskog jezika kao i Dom književnosti, posvećen Dervišu Sušiću i Meši Selimoviću. No, ono što je zaista postalo sinonim za ovaj grad su Panonska jezera.

„Pannonica nije samo kupanje i sunčanje. Puno je kulturnih sadražaja koje nudimo našim gostima, 14 ugostiteljsko-prodajnih objekata, stalni programi zabave i animacije naših gostiju, tako da nikome nije dosadno, jer Pannonica je veliki prostor koji ima dnevni kapacitet i do 15.000 gostiju“, poručuje Maid Porobić, direktor JKP Pannonica Tuzla.

A šta je to što bi domaćini preporučili turistima da posjete u Tuzli, provjerili smo na poznatom tuzlanskom šetalištu Korzu:

„Recimo, Panonska jezera, Ilinčicu, vodopade.“

„Panonska jezera, Soni trg, da obiđu čuvene ćevabdžinice, stari dio grada.“

I pored velikog broja kišnih dana, Tuzla je u prvoj polovini godine zabilježila povećanje broja turista i povećan broj noćenja u odnosu na prošlu godinu. Iz Turističke zajednice se nadaju da će lijepi vremenski uslovi poslužiti i u septembru, kada je najavljen već poznati Bike fest na Panonskim jezerima.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autorica: Azra Bećirović)