Video: Rimčeva Nevera protiv F1 bolida i najbržeg u Goodwoodu

Ovime je vjerojatno zaključen nastup Rimčeve Nevere u domeni utrka ubrzanja.

Britanski Carwow je u svom tradicionalnom testu u utrci ubrzanja Rimčevoj Neveri priuštio doista opasne rivale. Neveri su sučelili Red Bull Racing RB8, osvajača dvostruke krune 2012. godine, ali i McMurtry Spéirlingom. Potonji je električni sportski bolid s ventilatorom koji je prošle godine doslovno pomeo konkurenciju u Goodwoodu.

Rimčeva Nevera je pobijedila dvije od tri utrke sa stojećim startom, kao i utrku s letećim startom. Pritom u Rimac Automobilima naglašavaju kako je Nevera hipersportski cestovni automobil, ali i luksuzni i udobni GT, dok su Red Bull Racing RB8 i McMurtry Spéirling “automobili usmjereni na stazu“ i kao takvi “remek-djela inženjerstva i tehnologije koja pomiče granice“.

Utrka ubrzanja održana je na jednoj od najduljih pista u Ujedinjenom Kraljevstvu, a Nevera se borila protiv automobila s ventilatorom koji auto usisava na cestu, te F1 bolidom kojim upravlja rezervni vozač Red Bull Racinga, Liam Lawson.

McMurtry je brže krenuo s crte, ali Nevera ga je stigla završivši neposredno ispred oba druga automobila na četvrt milje. U drugoj utrci Spéirling je završio prvi, a u trećoj je Nevera bila opet najbrža. Dodamo li svemu uspjeh i kod utrke s letećim startom od 50mph do ½ milje, Nevera je postala ukupni prvak s vremenom od 8.4 s za četvrt milje, te najbrži automobil ikada u Carwow utrci ubrzanja. U testu kočenja Nevera očekivano gubi, a Formula 1 pokazuje zašto ima najbrže i tehnološki najnaprednije bolide na svijetu.

Mate Rimac, osnivač i glavni izvršni direktor Rimac Grupe, rekao je: “Čast je uopće uspoređivati Neveru s ova dva nevjerojatna automobila, s performansama daleko iznad kategorije cestovnih automobila, a još više biti na prvom mjestu. Ovo je rezultat godina predanog rada kako bi se osiguralo da je Nevera ne samo iznimno moćna, već i da je izvanredno upotrebljiva; bilo koji od vlasnika Nevere mogao bi izaći sutra i na četvrt milje poraziti bolida Formule 1. A s naprednim sustavima upravljanja i dinamikom vozila, Nevera je napravljena kao automobil koji je užitak voziti na zavojitim cestama, kao i iznimno brz i uzbudljiv.”

Voditelj Carwow programa Mat Watson rekao je: “Ova usporedba između tri automobila koja obaraju rekorde, uključujući jedan od najdominantnijih F1 strojeva svih vremena, podigla je utrku do neviđenih visina. Bila je to nedvojbeno najuzbudljivija utrka u kojoj sam ikad sudjelovao. Čestitam Rimac timu.”

Nema sumnje, Nevera je pokazala da je najbrža u utrci ubrzanja te joj sada, nakon obaranja svih dosadašnjih rekorda, predstoji da se pokaže i na stazi. Nadamo se kako je nastup na usponu u Goodwoodu bio tek uvod, piše Index.hr.

(TIP)