Video: Može se dogoditi da UKC-om Tuzla paralelno upravljaju dva menadžmenta

U Tuzlanskom kantonu traje borba za tamošnji Klinički centar. Vlada Federacije smijenila je Upravni odbor koji je imenovao prošli saziv. Šta sada slijedi? Hoće li postojati dva paralelna menadžmenta – jedan koji kontroliše vlast FBiH i drugi u rukama vlasti Tuzlanskog kantona?

Vlada Federacije smijenila je Upravni odbor UKC-a Tuzla, koji je kontrolisala SDA, i imenovala privremeni, u kojem većinu imaju stranke koje su vlast na nivou Federacije, a koje predvodi SDP. Mandat članova privremenog Upravnog odbora može trajati do okončanja konkursne procedure. To je u suštini odgovor vlasti u Federaciji na nezakoniti pokušaj vlasti u Tuzlanskom kantonu da isključi Federaciju iz suosnivačkih prava nad UKC-om. Međutim, kantonalna vlast tvrdi da nije konsultovana zbog čega smatra da je odluka Vlade Federacije o imenovanju privremenog Upravnog odbora suprotna zakonu.

Predsjednik Skupštine TK-a Žarko Vujović (DF) tvrdi da odluka o razrješenju koju je donijela Vlada FBiH nema nikakvog pravnog osnova: „Ona ne može proizvesti nikakve pravne posljedice. Odluka o razrješenju članova Upravnog odbora je nezakonita i ne može se na osnovu te odluke zasnivati neko pravo“.

„Ovo cijenimo kao jedno pravno nasilje kojim se želi preuzeti kontrola nad ovom zdravstvenom ustanovom. Zaista to smatramo to jednim nezakonitim činom – način na koji je razriješen Upravni odbor – bez davanja, u skladu sa Statutom, prostora članovima Upravnog odbora da se izjasne o toj smjeni, bez obrazloženja zašto se ljudi smjenjuju“, navodi premijer TK-a Irfan Halilagić (SDA).

U privremenom Upravnom odboru su ostala dva člana koji su predstavnici Vlade Tuzalnskog kantona, a koja nije konsultovana o tome da li želi da oni i dalje budu njeni predstavnici u novom Upravnom odboru. Ponovo su tri člana Upravnog odbora iz reda uposlenika odredile stranke, a ne radnici.

„Da se to na kraju krajeva javno izaberu ti ljudi. To bi bilo logično. Međutim, do sada je logično da bude iz reda uposlenika, ispune taj uslov, a onda politika imenuje svog čovjeka“, kaže Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva FBiH.

Zbog svega toga, može se dogoditi da UKC-om paralelno upravljaju dva menadžmenta – jedan koji podržava vlast u Federaciji, a drugi koji podržava vlast u Tuzlanskom kantonu.

„Ocjena zakonitosti upravnog akta je pred nadležnim kantonalnim sudom. Do tada UKC-om upravlja onaj ko je imenovan u skladu sa zakonom – ovi nisu imenovani u skladu sa zakonom“, poručuje Vujović.

Halilagić upozorava kako je jedan od scenarija – pravna anarhija: „Mi nećemo znati koji je upravni odbor na snazi, koji je relevantan, koji treba da vodi procese na UKC-u…“.

„Ovako ne može, ovako je pravni haos. Sutra će neko tužiti za bilo šta. Ko će odgovarati zato? Neka se dogovore šta god hoće. Samo nek se dogovore, nek bude zakonito upravljanje Kliničkim centrom“, dodaje Latifović.

Politička borba za UKC bi mogla biti i borba za novu skupštinsku većinu koja je nestabilna, a što bi u konačnici moglo rezultirati smjenom aktuelne Vlade TK-a. Nezvanično saznajemo da bi novi Upravni odbor uskoro mogao donijeti odluku o smjeni v.d. direktora UKC-a Denijala Tulumovića. Pokušali smo razgovarati sa ministrom zdravstva FBiH Nediljkom Rimcem, ali se on nije javljao na naše telefonske pozive.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autor: Omer Hasanović)

3 komentara

  • nista posebno says:

    Šta je tu čudno? kad živiš u jedinoj državi na svijetu koja ima tri magareta da je vode, umjesto da je tri puta pametnija od ostalih, mi smo tristo puta gluplji i zaostaliji! Nije ni čudo što nam neku instituciju mogu voditi dva menadžmenta, svakako je sve nakaradno i smiješno!

  • Alienist says:

    Nije Latifović, vječni sindkalist, poznan, niti je kompetentan, da daje svoje mišljenje o izboru uprave. Muljator.

  • UhtredTheGodless says:

    Prvo Kanton jednostrano i bez konsultacija sa drugim suosnivačem donese Odluku kojom stavlja van snage Odluku iz 2013. kojom su zajedno sa Federacijom preuzeli osnivačka prava nad UKC.

    Onda Federacija reaguje, smijeni UO.

    Nakon toga Kanton kmeči kako nije fer, nisu konsultovani. Ma jel bgt?

Komentari su zatvoreni.