Prodaje se omiljeni klavir Freddija Mercuryja, nacrti pjesama i stotine ličnih predmeta

Više od 1.400 ličnih predmeta Freddija Mercuryja, frontmena grupe “Queen”, bit će izloženo na besplatnoj izložbi u Sotheby’su u Londonu uoči njihove prodaje, javlja Anadolu.
Bit će izloženi njegovi scenski kostimi, rukom napisan tekst pjesme “Bohemian Rhapsody” i mali klavir koji je koristio za komponovanje najvećih hitova “Queena”.

Ogromna zbirka pjevačevih ličnih stvari, koja je ostavljena njegovoj bliskoj prijateljici Mary Austin, bila je u njegovoj vili u zapadnom Londonu 30 godina od njegove smrti 1991.

Austin je u aprilu kazala da je odlučila prodati gotovo sve predmete kako bi “zatvorila ovo posebno poglavlje u njenom životu” i “dovela svoje poslove u red”.

Freddie Mercury, rođen 1946. godine u Zanzibaru u Tanzaniji i čije je pravo ime Farrokh Bulsara, sa porodicom je preselio u Englesku sa 17 godina.

Sa grupom “Queen” Mercury je snimio 15 studijskih albuma.

Mercury je 1991. godine umro od upale pluća izazvane virusom AIDS. Imao je 45 godina.

Inspirisan njegovim životom i grupom “Queen”, režiser Bryan Singer snimio je film “Bohemian Rhapsody” koji je odnio četiri nagrade na dodjeli Oskara, među kojima je nagrada za najbolju ulogu koju je primio glumac Rami Malek.

Izložba se otvara u petak i traje do 5. septembra. Predmeti će potom biti prodati na nizu aukcija kasnije tog mjeseca.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)