Vučić: RS i Srbija su jedan narod, uvijek jedni uz druge

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas tokom zvanične posjete Bosni i Hercegovini da su “građani iz Republike Srpske i Srbije jedan narod i da treba uvijek da su jedni uz druge.”

Delegacija Srbije predvođena predsjednikom Srbije zajedno sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović stigla je u posjet novoizgrađenom vrtiću “Srbija” u Srpcu.

“Imali smo i druge razgovore. Nije nam jednostavna situacija zbog sve težih pritisaka na Republiku Srpsku i Srbiju, ali važno je da ljudi u Republici Srpskoj znaju da će Srbija uvijek poštovati međunarodno javno pravo. Nikada se nećemo odreći svoga naroda. Nikada više neće biti blokada na Drini. Borit ćemo se da budemo svoji na svome, da sačuvamo svoje ime i prezime ne dirajući baš nikog”, kazao je Vučić.

Nikada ne smijemo da se odreknemo toga da pripadamo istom rodu, da imamo isti jezik, ćiriličko pismo i istu vjeru, dodao je predsjednik Srbije.


Dodik: Nastavljamo zajedno da radimo i gradimo

“Hvala Republici Srbiji i njenom rukovodstvu što osjećaju i pomažu Republiku Srpsku, rekao je Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske u Srpcu i poručio da “Republika Srpska i Srbija nastavljaju zajedno da rade i grade, jer je mnogo izazova koje će zajedno riješiti.”

Nama je to važno i zbog materijalnih sredstava, i zbog osjećaja da pomoć dolazi iz Srbije, kazao je Dodik. Istakao je da je zahvalan Vučiću na podršci i projektima koje Srbija realizuje u Republici Srpskoj.

“U svim opštinama Republike Srpske imamo bar jedan projekat koji je realizovala Srbija”, rekao je Dodik.

On je rekao da se “u Srpcu gradi vrtić i da mu je drago zbog toga jer je to nešto najbolje što će ostati djeci.”


Podsjetimo, ranije danas zvaničnici Republike Srpske, Srbije i patrijarh Porfirije, u manastiru Osovica kod Srpca, razgovarali su o najvažnijim nacionalnim pitanjima i iskušenjima.

Nakon tri i po decenije u Srpcu je prošle godine počela izgradnja novog vrtića, čime će bolje uslove za obrazovanje i igru dobiti oko 200 mališana.

Za ove namjene Vlada Republike Srpske osigurala je 835.000 KM iz donatorskih sredstava Vlade Republike Srbije, što je bilo dovoljno za prvu fazu izgradnje. Za drugu fazu izgradnje izdvojeno je 1.230.000 KM, a sredstva je obezbijedila Vlada Republike Srpske, podsjeća RTRS.

Opština Srbac jedna je u nizu lokalnih zajednica u Republici Srpskoj za koje je Vlada Srbije izdvojila sredstva kako bi pomogla i podstakla razvoj.

Srbija je izdvojila značajna novčana sredstva za gradove i opštine u Republici Srpskoj, kao i pet opština u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na osnovu sporazuma o specijalnim i paralenim vezama, Srbija je od 2014. godine uložila u Republiku Srpsku više od milijardu eura.

Novi objekat vrtića u Srpcu prostire se na 1.687 kvadratnih metra i izgrađen je po najvišim standardima. Vrtić se nalazi iza zgrade Osnovnog suda, a u objektu se nalazi dovoljno prostorija za boravak oko 200 djece u jednoj smjeni, igraonice, zelene površine, kuhinja i drugi neophodni sadržaji.

Prvi vrtić u Srpcu osnovan je 1972. godine, a nakon katastrofalnih poplava koje su uništile ovaj objekat, preseljen je 1986. godine u krug tekstilne fabrike Itris. Od tada do danas kroz ovu ustanovu je prošlo više hiljada mališana.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Agencije/Foto: BHRT/Danijel Lepir)