U akciji srbijanskog MUP-a otkriveno 300 migranata i automatske puške

U do sada najvećoj akciji suzbijanja ilegalnih migracija na sjeveru Vojvodine srbijanska policija je u utorak pronašla oko 300 migranata i zaplijenila veću količinu oružja i streljiva, javljaju regionalni mediji u Vojvodini.

U akciji je sudjelovalo 820 policajaca koji su u šumskom pojasu prema granici s Mađarskom, uz nadzor iz zraka, otkrili 300 migranata i kod njih pronašli devet automatskih pušaka, lovački karabin s optičkim nišanom, tri pištolja, kao i 841 komada streljiva različitog kalibra, prenosi Hina.

„Od ukupnog broja migranata 13 je zadržano sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, a protiv 27 će biti podnesene odgovarajuće prekršajne prijave“, objavio je u priopćenju MUP Srbije.

Pronađeni migranti su u suradnji s Komesarijatom za izbjeglice prevezeni u prihvatne centre gdje im je osiguran primjeran smještaj, dodaje se.

Ministar unutarnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je tim povodom u Subotici da to državno tijelo „neće dopustiti da bilo tko ugrozi sigurnost građana i njihove imovine“.

Istaknuo je da Srbija poštuje sva prava migranata i sukladno međunarodnim konvencijama ima human pristup prema njima. „Ali također zahtijevamo da poštuju zakone naše zemlje i ne zloupotrebljavaju gostoprimstvo države i njezinih građana“, poručio je ministar, navodi se u priopćenju MUP-a.

Akcija je provedena nakon nekoliko oružanih incidenata u kojima je bilo stradalih i ranjenih među migrantima.

Potkraj srpnja kod pograničnog mjesta Hajdukovo u oružanom incidentu ubijen je jedan, a ranjena su dva migranta, prenijeli su mjesni mediji navodeći kako se radi o ruti kojom se krijumčari i migranti služe za ilegalan prelazak u Mađarsku.

Medij na mađarskom, Pannon TV, prenio je da se noćna pucnjava tada nije dogodila samo u Hajdukovu, već i u susjednim mjestima Kikinda, Palić, Horgoš i u Subotici.

Posljednji je to bio u nizu oružanih incidenata koji se događaju posljednjih godina na sjeveru Vojvodine, u blizini mađarske granice, zbog čega u pograničnim mjestima vlada ogorčenje i zabrinutost mjesnog stanovništva.

Policija je s tim u vezi priopćila da su dio problema i građani Srbije koji migrantima pomažu izdavanjem salaša, prijevozom, opskrbom oružjem.

(TIP/Izvor: Fena)