Dopis MVP-a o Schmidtovom putovanju iz Sarajeva preko Zagreba do Bleda, Vranješ je tada tri dana držao u ladici i nije ga uputio hrvatskom MVP-u. Schmidt je trebao avionom sletjeti na aerodrom Pleso gdje bi ga dočekala njegova naoružana pratnja, a od Zagreba automobilima nastaviti put kad Bledu. U posljednji tren reagiralo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH na čelu sa Biserom Turković te je direktno obavijestilo MUP Hrvatske o Schmidtovom putu.

Samo mjesec poslije, Vranješ se u Zagrebu bez znanja MVP-a i tadašnje ministrice Turković sastao i razgovarao sa specijalnim izaslanikom SAD-a za izbornu reformu Matthewom Palmerom.

Vranješ je tada Palmeru govorio o Inzkovom zakonu o zabrani negiranja genocida. Kako je saopćeno nakon sastanka, naglasio je da je “posljednja odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka dovela do ograničenja slobode govora srpskog naroda u BiH što je bila kap koja je prelila čašu i upitao ga kako bi reagovali građani SAD-a kada bi im neko ukinuo pravo na slobodu govora definisanu Prvim amandmanom Ustava SAD-a”.

Vranješ je do ambasadorske pozicije došao tako što je godinama zdušno podržavao i branio Dodikove stavove u medijskim istupima, gdje je predstavljan kao analitičar. U tim istupima Vranješ je nastupao kao zagovornik bliskih veza s Rusijom i protivnik integracije BiH u NATO, piše Faktor.ba.