Dodik: Pozvao sam Vranješa na konsultacije, meni se odazvao

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik objavio je fotografiju sa ambasadorom BiH u Srbiji Aleksandrom Vranješom, uz poruku da ga je pozvao na konsultacije i da se njemu odazvao.

– Pozvao sam ambasadora na konsultacije, meni se odazvao – napisao je Dodik na “Twitteru”.

Podsjećamo, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović ranije danas zatražili su od Ministarstva vanjskih poslova BiH da hitno pozove ambasadora BiH u Srbiji Aleksandra Vranješa na konsultacije u Sarajevo.

– Povodom izjava koje je dao ambasador BiH u Beogradu Aleksandar Vranješ na sastanku sa direktorom Sigurnosno-informativne agencija Republike Srbije Aleksandrom Vulinom, a posebno nakon njegove medijske izjave za iskazivanje zahvalnosti Vulinu zbog davanja stipendije dvjema studenticama, tražimo od Ministarstva vanjskih poslova BiH da ambasadora Vranješa pozove na hitne konsultacije u Sarajevo kako bi objasnio svoje postupke – navodi se u saopćenju iz Predsjedništva BiH.

Zatim je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković pozvao članove Predsjedništva BiH – Bećirovića i Komšića da smijene ambasadora Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji Aleksandra Vranješa po hitnom postupku.

– Vidio sam danas u medijima da su članovi Predsjedništva BiH Bećirović i Komšić poslali dopis Ministarstvu vanjskih poslova BiH, koji je kasno popodne stigao u Ministarstvo te da se od nas, zapravo, traži da pozovemo na konsultacije ambasadora Vranješa – kazao je Feni ministar Konaković.

Dodao je kako je Ministarstvo ostvarilo kontakte te da se ambasador Vranješ oglasio i odbio dolazak u centralu u Sarajevu i bilo kakve razgovore, podsjećajući kako su se slično ponašali i prethodnici, ambasadori koji su imenovani kao kadrovi koje imenuje član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Konaković u tom kontekstu ističe kako su Komšić i Bećirović mogli lično pozvati ambasadora Vranješa, navodeći kako oni kao članovi bh. Predsjedništva imaju pravo da pozovu na konsultacije.

– Članovi Predsjedništva su i dosada zvali amabasadore na razgovore/konsultacije i Ministarstvo vanjskih poslova u tom smislu služi samo za tehničku podršku – precizirao je bh. šef diplomatije.

Kazao je kako taj dopis, zapravo, nije ni bio potreban, poručivši kako predlaže da članovi Predsjedništva Bećirović i Komšić smijene ambasadora Vranješa po po hitnom postupku.

Podsjećam da je riječ o osobi, koja je i ranije imala slične izjave. Glasali su za njegov izbor i, budući da Ministarstvo vanjskih poslova BiH nema nikakve nadležnosti kada je riječ o sankcijama prema ambasdorima, to mogu jedino članovi Predsjedništva kao kolektivni organ – poručio je ministar Konaković.

Vranješ je ranije izjavio Srni da je razgovarao sa članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i da je dobio podršku za svoj rad.

(TIP/Izvor: Agencije)