Obilježen Dan ustanka naroda i narodnosti BiH protiv fašizma

Udruženje antifašista i boraca Narodno oslobodilačkog rata Tuzle, uz podršku Grada Tuzle, organizovalo je  manifestaciju obilježavanja 27.jula – Dana ustanka naroda i narodnosti BiH protiv fašizma jednog od najznačajnijih datuma iz historije Bosne i Hercegovine, kada su narodi i narodnosti Bosne i Hercegovine, 27.7.1941.,  pokrenuli ustanak protiv fašizma i suprotstavili se fašističkim okupatorima, čime se naša zemlja svrstala na svijetlu stranu svjetske historije.

Polaganjem cvijeća i odavanjem poštovanja poginulim borcima i žrtvama Narodno oslobodilačkog rata 1941.-1945. i odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995., kao i stradaloj mladosti, žrtvama zločina na Kapiji, na prigodan i dostojanstven način obilježen je ovaj važan datum iz historije Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Tuzle dr.sc.Zijad Lugavić je tom prilikom ukazao na važnost očuvanja tradicije antifašizma i istakao da je obilježavanje ovog datuma od izuzetne važnosti kako bi se sjećanje na događaje iz prošlosti prenijelo na nove generacije.

“Svim građankama i građanima Tuzle, Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine, čestitam 27. juli, Dan ustanka naroda i narodnosti BiH protiv fašizma, volim reći dan antifašizma, po čemu je Tuzla poznata. Grad Tuzla je grad antifašizma, grad ljubavi, grad zajedničkog života, grad koji se uvijek bori za dobrobit svih, grad koji se uvijek bori protiv svih oblika diskriminacije, grad koji njeguje poštivanje različitog i različitosti, i na kraju krajeva sve to i jeste antifašizam. Njegovanje današnjeg datuma, njegovanje antifašizma mora da bude obaveza svih onih pozitivnih snaga koji žele dobro gradu Tuzli, koji žele dobro Bosni i Hercegovini, koji žele dobro svim našim ljudima, a ima ih veliki broj na čitavoj zemaljskoj kugli”, kazao je gradonačelnik Lugavić.

Također, istog dana, nakon odavanja poštovanja i polaganja cvijeća na spomen obilježjima, na Trgu slobode je upriličena postavka izložbe u organizaciji Muzeja istočne Bosne pod nazivom „Tuzla je odabrala antifašizam“, nakon čega je uslijedio bogat kulturno-umjetnički program, na kojem su nastupili Folklorni ansambl Panonija, Gradski vokalni ansambl Tuzlanke i orkestri BalsiKa iz Tuzle i OCAS iz španjolskog grada Siero.

(TIP)

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…