O’Brien: Ono što Dodik radi je neprihvatljivo, trpit će posljedice

James O’Brien, koji je nominovan za pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, izjavio je da SAD, zajedno sa evropskim saveznicima i visokim predstavnikom u BiH, jasno stavljaju do znanja predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da je ono što radi neprihvatljivo i da će zbog toga da trpi posljedice.

“Sa našim evropskim kolegama, sa visokim predstavnikom za sprovođenje Dejtona, jasno mu stavljamo do znanja da je neprihvatljivo to što radi i da će biti jasnih posljedica za to, kao i da mora početi da se povlači od takvih stavova”, rekao je O’Brien na saslušanju u Komitetu za spoljne poslove američkog Senata, odgovarajući na pitanja u vezi BiH i kako zaustaviti Dodikovo djelovanje protiv države BiH.

On je dodao da “ne može sve reći javno”, ističući da je poruka Dodiku poslata.

“Milorad Dodik kontroliše vlast u dijelu BiH. On želi da kontroliše resurse i sve što proizlazi iz tih resursa na tom području. Tako da imamo mogućnost da smanjimo njegovu kontrolu nad novcem. To je djelimično ono što uzrokuje da on izaziva državne procese”, rekao je O’Brien.

Prema njegovim riječima, vojne snage u BiH, bilo kao EUFOR ili kao NATO, ključne su za sigurnost BiH, prenio je Glas Amerike.

(TIP/Izvor: Beta/Foto: Arhiva)