Lugavić: Grad Tuzla ima spremne ljude i opremljene jedinice koje mogu odgovoriti na izazove prirodnih nepogoda

U Gradskoj upravi Tuzla u srijedu je održana je prva vanredna sjednica Gradskog štaba civilne zaštite na kojoj je usvojena Informacija o stanju na području grada Tuzle nakon olujnog nevremena i jakih udara vjetra. Komandant štaba, Zijad Lugavić odao je priznanje zaposlenicima službama zaštite i spašavanja, a naročito zaposlenicima JKP “Komunalac”, Profesionalne vatrogasne jedinice, kao i pripadnicima Policijske uprave Tuzla,  ističući da Grad Tuzla ima spremne ljude i opremljene jedinice  koje mogu odgovoriti na izazove prirodnih nepogoda.

Na sjednici je, također, istaknuta važnost koordiniranog djelovanja svih službi u takvim situacijama te je dogovorena dalja planska saradnja kako bi se unaprijedila reakcija na slične situacije u budućnosti. Tokom sjednice razmatran je i prijedlog Odluke o nastavku rada GŠZC u uslovima neposredne opasnosti, te su dogovoreni dalji načini djelovanja u situaciji kada prijeti neposredna opasnost od nastanka prirodne nesreće, koja može da ugrozi život i zdravlje ljudi, kao i materijalna dobra na području grada Tuzle, dok se ne otklone opasnosti koje mogu dovesti do nastanka te nesreće.

Olujno nevrijeme koje je zahvatilo područje grada Tuzle uzrokovalo je različite probleme, uključujući pad drveća, oštećenje infrastrukture, otežan prihvat oborinskih voda i sl., ali zahvaljujući brzoj i koordiniranoj akciji zaposlenika JKP “Komunalac”, vatrogasaca i policije, šteta je smanjena na minimum, a obezbjeđena je sigurnost zdravlja i imovine građana.

Komandant štaba, Lugavić, istakao je važnost poduzimanja preventivnih mjera kako bi se zaštitili građani i obezbjedila njihova sigurnost i imovina. U tu svrhu, traženo je da sve službe zaštite i spašavanja, kao i javna komunalna preduzeća budu u stanju pripravnosti, kao i svi članovi Gradskog štaba civilne zaštite, a radi brzog i efikasnog reagiranja u slučaju potrebe.

Gradski štab civilne zaštite Tuzla apelira na građane da prate upute i preporuke nadležnih tijela. Važno je da se pridržavaju mjera opreza i da poduzmu sve potrebne korake kako bi se smanjio rizik od eventualnih nepredviđenih situacija.

(TIP)