Radna grupa koju je formirala Vlada pripremila je set sa više od 50 mjera kao odgovor na pokušaj ubistva nastavnika u Osnovnoj školi Lukavac Grad. Podsjećamo, pomoćnik direktora i nastavnik engleskog jezika u Osnovnoj školi Lukavac Grad Nedim Osmanović 14. juna ranjen je u vrat hicem iz pištolja u prostorijama ove škole. Počinitelj je bivši učenik ove škole, koji još nema navršenih 14 godina.

– Radi se kratkoročnim, srednjoročnim i dugoročnim mjerama koje moramo provesti kako bismo podigli na viši nivo sigurnost u škola i podigli obrazovni sistem na viši nivo. Dvije mjere su postavljene kao uvjet svima nama, a to su fizičko i tehničko osiguranje, odnosno videonadzor. Za videonadzor smo u kapitalnim izdacima već izdvojili više od 300 hiljada KM – kaže premijer TK Irfan Halilagić.

Prema riječima ministra obrazovanja i nauke TK Ahmeda Omerovića, još jedna novina koja će biti uvedena je obaveza roditelja da sarađuju sa školom s ciljem prevencije neprihvatljivog ponašanja kod učenika te će roditelji imati obavezu da se staraju o tome da se učenici pridržavaju kućnog reda u školama.

– Sankcije već postoje u slučaju da roditelji dijete ne upišu u osnovnu školu. Na istom principu su zamišljene i kazne ukoliko roditelji ne sarađuju sa školom. O kaznama će odlučivati inspektor za obrazovanje, a one mogu iznositi od 500 do 1.500 KM – pojasnio je ministar Omerović.

Prava i obaveze roditelja bit će dodatnuo uređeni podzakonskim aktima, koje će naknadno donijeti Ministarstvo obrazovanja i nauke TK, dok će za fizičko i tehničko osiguranje Vlada TK pripremiti poseban propis kojim će se urediti ova oblast.

– Posebnu pažnju u narednom periodu moramo posvetiti popuni radnih mjesta u školama, da bismo bili spremniji na detektiranje problema i sprečavanja nasilničkog ponašanja među učenicima – kaže Mirela Memić, zastupnica opozicione Socijaldemokratske partije (SDP).

Zastupnik SDA Muamer Zukić rekao je da su kod razgovora o kažnjavanju roditelja ključni podzakonski akti.

– Podzakonski akti koji normiraju postupanje prema roditeljima doći će ponovo na Skupštinu TK. Želimo zaštititi djecu i sve nas od neodgovornih pojedinaca, ali s druge strane da zaštitimo pojedince od sistema – zaključio je Zukić.

(TIP/Izvor: Faktor.ba/Autor J.Bojić)