Video: Do početka šlolske godine video nadzor u još 53 škole u Tuzlanskom kantonu

Nakon što je u junu ove godine učenik osnovne škole u Lukavcu hicem iz vatrenog oružja ranio nastavnika škole, Vlada Tuzlanskog kantona je odlučila pooštriti sigurnosne mjere u školama na području ovog kantona. Osigurana su sredstva za uvođenje video nadzora u školama, koje to do sada nisu imale, a planirano je i fizičko osiguranje škola, te izmjene zakonskih propisa kako bi se uspješno odgovorilo vršnjačkom nasilju i maloljetničkoj delikvenciji.

Oko sedamdeset škola na području Tuzlanskog kantona već ima instaliran video nadzor dok će, do početka ove školske godine, video nadzor biće postavljen u još 53 osnovne i srednje škole. U školama će biti osiguran i fizički nadzor, ali će se do početka nastave razmotriti najbolji modeli.

„Mi smo u planu kapitalnih izdataka, koji smo usvojili prošle sedmice  za tih 53 škole dodijelili sredstva da i oni dobiju video nadzor.Sada slijedi izmjena propisa gdje ćemo osigurati da od sledeće školske godine može startati i neka vrsta fizičkog osiguranja. Kako će ono biti, odrediće Vlada posebnim propisom˝, izjavio je ministar znanosti i obrazovanja u Vladi TK Ahmed Omerović.

Interresorna radna grupa, sastavljena od predstavnika kantonalne vlade, centara za socijalni rad, policije i psihologa, pripremila je, a kantonalna Vlada usvojila, Izvještaj o mjerama za prevenciju maloljetničke delikvencije  i vršnjačkog nasilja u školama u Tuzlanskom kantonu. Kao što je to pokazao i slučaj iz juna ove godine, kada je maloljetni učenik ranio nastavnika u osnovnoj školi u Lukavcu, često se iza problematičnog ponašanja učenika krije njihovo zanemarivanje od roditelja.

„Centru za socijalni rad treba dati malo šira, veća ovlašćena u smislu postupanja u slučajevma kada roditelji odbijaju saradnju, odnosno ne daju svoju saglasnost koja je trenutno neophodna da se takva djeca, kroz odgovarajuće zdravstvene ustanove podvrgnu odredjenim tretmanima u cilju poboljšanja njihovog ponašanja. I u konkretnom slučaju, znači prije nego što se nemili dogadjaj desio, mjesno nadležni centar za socijalni rad je pokretao takvu inicijativu, na žalost, izostala je saradnja roditelja˝, istakao je načelnik Ureda ravnatelja policije TK Denis Fejzić.

Roditelji djece sa problematičnim ponašanjem neće se ubuduće moći oglušiti o pozive razrednih starješina roditeljskim sastancima niti odbiti saradnju sa centrima za socijalni rad. Psiholozi, kao izuzetno važan faktor, ističu neophodnost da škole osim obrazovne, moraju preuzeti i odgojnu ulogu, i dati djeci priliku da svoje emocije, osjećanja i strahove ispolje kroz određene aktivnosti u školskim programima.

„I na nivou kad se desi neko dijete koje je u ponašanju problematičnije, moramo taj program aktivnosti, sa takvim djetetom, ubrzati i bolje se međusobno povezati svi ovi sektori. Od psihologa na nivou škole do zdravstvenog sektora, socijalnog sektora koji će ići u porodicu da ako tamo postoji, jer često je u porodici neki problem, i čitav taj jedan sistem puno bolje da se uveže da bi se reagovalo adekvatnije i brže˝, kazala je načelnica Dječije i adolescentne psihijatrije, UKC Tuzla Nermina Kravić.

Uprava policije aktivno radi na izradi novog Zakona o oružju koji bi Skupština Tuzlanskog kantona trebala usvojiti ove jeseni. Novine u zakonskom prijedlogu su da će se onemogućiti nabavljanje i držanje oružja bez prethodnog upoznavanja o tome svih odraslih članova porodice. Ova izmjena je inicirana praksom da često članovi porodice, nakon smrti vlasnika oružja, nisu ni znali da je on posjedovao oružje, pa ga nisu, u skladu sa zakonom, vratili policiji, te je to oružje ostalo van kontrole i čestodostupno maloljetnim osobama.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autor: Samir Kahrović/Foto: Ilustracija)