VAR tehnologija pred novu sezonu Premijer lige BiH

Narednog vikenda počinje nova sezona u nogometnoj Premijer ligi BiH. Klubovi su u završnoj fazi priprema za prvenstvo koje bi, osim mnogo uzbuđenja i kvalitetnog nogometa, trebalo na naše terene donijeti i novu tehnologiju.

Svi su saglasni da kvalitet nogometa u Premijer ligi BiH iz sezone u sezonu raste. I pored toga što je Zrinjski u protekle dvije sezone dominirao, gledali smo u prošlom prvenstvu vrlo zanimljivu borbu za izlazak na evropsku scenu, kao i borbu za opstanak. Neizvjesnost je trajala sve do posljednjeg kola i to je dalo dodatnu draž elitnom rangu bh. nogometa. Kao jedna od najvećih prepreka još kvalitetnijem nogometu označeno je loše stanje terena. Zato su u toku prošle sezone potpuno obnovljeni mnogi travnjaci stadiona na kojima se igra Premijer liga, a iz Nogometnog saveza BiH najavljuju nastavak ulaganja u infrastrukturu.

„Preko 10 miliona je Savez uložio u rekonstrukciju terena“, kazao je Vico Zeljković, predsjednik NSBiH, i najavio nastavak ulaganja u projekt izgradnje hibridnih terena.

Kao druga, možda još i veća prepreka za poboljšanje kvalitete igre u najvišem rangu našeg nogometa označeno je suđenje. Samo tokom prošle sezone bilo je mnogo prigovora, praktično od svih klubova, na loše suđenje i neke sudijske odluke su zaista direktno utjecale na rezutate pojedinih mečeva. Rješenje za ovaj problem je uvođenje VAR tehnologije – za ovu sezonu probno, a za sljedeću u punom obimu.

Zeljković je istakao kako očekuju da do marta naredne godine sve završe i da tada počne probni period.

Obnovljeni tereni, reflektori na svim stadionima i VAR tehnologija – to je sadašnjost i budućnost nogometne Premijer lige naše zemlje, koja bi trebala donijeti novi kvalitet, a samim tim, još bolje predstavljanje naših klubova na evropskoj sceni.

(TIP/Izvor: federalna.ba)