Mutap i Dupovac proglašeni krivim zbog prikrivanja dokaza u slučaju Memić

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine u petak je izreklo drugostepenu presudu u predmetu “Zijad Mutap i drugi”, u vezi sa slučajem smrti Dženana Memića 2016. godine, kojom su optuženi Alisa Ramić (rođena Mutap) i Hasan Dupovac proglašeni krivim zbog prikrivanja dokaza.

Alisa Ramić (Mutap), djevojka stradalog Dženana Memića je osuđena na dvije i po godine zatvora, a Hasan Dupovac, bivši načelnik Odjeljenja za saobraćajne istrage u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS), na tri godine zatvora. Alisa Ramić je proglašena krivom zbog davanja lažnog iskaza, a Dupovac je osuđen zbog zloupotrebe položaja.

Zijad Mutap, Alisa Ramić (rođena Mutap), Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović su se teretili da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa na prikrivanju dokaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića u Velikoj aleji u sarajevskom naselju Ilidža. Alisa Ramić i Hasan Dupovac su proglašeni krivima, dok su ostalo troje optuženih oslobođeni.

Svi optuženi su 24. novembra 2022. oslobođeni krivice, a Apelaciono vijeće Suda BiH je u martu ove godine ukinulo prvostepenu presudu te naložilo ponovno suđenje.

Oni su se teretili da su pristupili grupi za organizirani kriminal koju je, kako je naveo Sud BiH, formirao Zijad Mutap radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške i opasne po život tjelesne povrede 8. februara 2016. godine, uslijed kojih je preminuo, pa su prikrivanjem dokaza i počinitelja, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život, a sve u namjeri da prikriju stvarne počinitelje i stvarni način na koji je mladić povrijeđen.

Apelacijsko vijeće je tokom ponovnog suđenja dozvolilo svjedočenje jednog od ključnih svjedoka, neurohirurga Kemala Dizdarevića, koji je u sudnici ponovio stav da Alisa Ramić, djevojka koja je bila s Dženanom u trenutku njegovog stradanja, nema amneziju, na koju se pozivala od početka.

Odbrane Zijada Mutapa i njegove kćerke Alise Ramić zatražile su oslobađajuću presudu, ocijenivši da Državno tužilaštvo nije van svake razumne sumnje uspjelo dokazati odgovornost optuženih za djela koja im se stavljaju na teret.

Odbrane su u završnoj riječi ocijenile da nisu dokazani navodi o organizovanju kriminalne grupe i davanju lažnog iskaza, te pomaganju učinitelju nakon počinjenja krivičnog djela.

Dženan Memić je teško povrijeđen 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži, a preminuo je nekoliko dana kasnije. Tužilaštvo Kantona Sarajevo pokušalo je dokazati da se radilo o saobraćajnoj nesreći, za koju su bili optuženi Ljubo i Bekrija Seferović. Optužnicu tužioci u dva navrata nisu uspjeli dokazati pred Kantonalnim sudom u Sarajevu. Nakon što su te presude poništene, Vrhovni sud Federacije BiH takođe je utvrdio da nema dokaza da je Dženan stradao u saobraćajnoj nesreći.

U slučaj Memić uključilo se i državno tužilaštvo, tako da se pred Sudom BiH vodio drugi proces koji je trebalo da utvrdi da li je proteklih godina bilo prikrivanja dokaza i ometanja istrage.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija/Foto: N1/F.Z.)