Vatrogasci iz Tuzle i Karlovca izveli zajedničku vježbu

Tuzlanski i vatrogasci Grada Karlovca, iz Hrvatske, izveli su u Tuzli zajedničku vježbu spašavanja unesrećenih u saobraćajnim nezgodama. Vježba je plod ranije uspostavljene saradnje, čiji je cilj edukacija domaćih vatrogasaca za djelovanje u specifičnim situacijama, ali i razmjena iskustava.

Vatrogasna vježba u Tuzli veliki je iskorak u usavršavanju vještina spašavanja unesrećenih osoba nakon saobraćajnih nesreća i drugih tehničkih intervencija, jer vatrogasci se ne bave samo gašenjem požara, rekao je Jasmin Habul, zamjenik starješine tuzlanske vatrogasne jedinice.

„Radi se o kompleksnim intervencijama gdje bi svaki nestručan zahvat pri likom vađenja unesrećenog lica mogao prouzrokovati teže posljedice“, kaže Habul.

„Danas ćemo predstaviti malo više scenarija koji su inače neuobičajeni za naš posao i tražit ćemo najteže scenarije kako bi se što više obučili u tom segmentu“, pojasnio je Emir Zonić, vatrogasac Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla.

Vatrogasci iz Karlovca su znanja stekli tokom dugogodišnjih edukacija u zapadnim zemljama. No, uz educirane vatrogasce, kažu, neophodna je i adekvatna oprema.

„Mi smo kroz nekih 20-ak godina se uspjeli donekle opremiti. Vidimo da ovdje kod vas je to u nekom postupku, bit će mogućnosti iskoristiti i neke predpristupne fondove iz EU, da dođete do kvalitetnijih vozila, do kvalitetnije opreme. Na taj način smo se mi isto opremili i na kraju i educirali“, objašnjava Miroslav Rade, komandant Javne vatrogasne postrojbe Karlovca.

„Mi smo tu da razmjenjujemo iskustva, da mi njima pokažemo što mi znamo, oni nama nešto što mi možda ne znamo“, rekla je Klaudija Gatarić, vatrogasac Javne vatrogasne postrojbe Karlovca.

Naglašeno je i da su ovakve vježbe i edukacije neophodne jer se automobilska industrija razvija ubrzanim tempom, automobili su kompleksniji, a spašavanje ljudskih života, nakon saobraćajnih nezgoda, nerijetko ovisi o minutama.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Foto: FB)