Najavljen 13. Festival umjetnosti mladih “Kaleidoskop”

U prostorijama Grada Tuzle,  upriličena je konferencija za medije, u povodu najave 13. Međunarodnog festivala umjetnosti mladih Kaleidoskop, koji će se održati od 25. do 29. jula ove godine u Tuzli. Na konferenciji su se obratili gradonačelnik Grada Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić i predstavnici Organizacionog odbora Kaleidoskopa.

„Festival je manifestacija  koja okuplja veliki broj mladih, ne samo iz Tuzle, Tuzlanskog kantona, već iz čitave regije. Grad Tuzla , već 13. put baštini, u kontinuitetu, tradiciju ove manifestacije, koja je pravi spektakl za mlade. Želimo da mlade podstaknemo na druženje, da napravimo ambijent gdje će oni još više uživati i gdje će kvalitetno provesti svoje vrijeme. Festival omogućava mladim umjetnicima da ne budu vidljivi samo na društvenim mrežama, nego da se predstave i da imaju live nastupe pred velikim auditorijem. Omogućavamo im da ih upozna veliki broj mladih osoba iz regije, da postanu prepoznatljivi i da se družimo, da promovišemo vrijednosti kao što je zajednički život, poštivanje različitosti iz različitog, da promovišemo ljubav, da promovišemo ono što jeste Tuzla “, rekao je gradonačelnik Lugavić, otvarajući konferenciju.

U utorak, u 19 sati, u Ateljeu Ismet Mujezinović, izložbom Maje Hrvanović-Dedić “Arhetipični emancipal design”,  zvanično će se otvoriti Kaleidoskop, a nakon otvaranja izložbe nastupa sarajevski bend Sunday Stories.

Program Kaleidoskopa ne odstupa mnogo od prethodnih godina, tu su: izložbe, koncerti, razne radionice, izrada murala u gradskom parku, Kaleidoskop Art i tri dana koncerata u parku kod Muzičke škole. O muzičkom dijelu programa 13. Kaleidoskopa govorila je Amra Jaganjac, voditeljica Turističke zajednice grada Tuzle: „U muzičkom dijelu programa nastupit će 18 muzičkih izvođača. I ove godine program je osmišljen na način da podržavamo alternativnu muzičku scenu, da se držimo tog jednog pravca, koji je od samog početka odabran kao opredjeljenje i naših partnerskih omladinskih udruženja, naših partnerskih  i lokalnih muzičara koji su učestvovali u odabiru izvođača”.

Kao i svake godine u organizaciji Festivala učestvuju volonteri. O tome je govorila članica Organizacionog odbora Dina Bajrektarević iz Tuzlanskog otvorenog centra:” Ove godine izuzetno me raduje činjenica da je sve veći broj  volonterki i volontera uključeno, zainteresovano i motivirano da se pridruži i pomogne prilikom implementacije čitavog Festivala, čime je Grad Tuzla ponovo potvrdio da je iz godine u godinu pravi prijatelj mladih ljudi”.

O muralu koji će oslikati u Gradskom parku govorila je članica Organizacionog odbora Almasa Bečić iz Udruženja “Revolt”: “U gradskom parku radit će se oslikavanje murala koji će sdržavati sve bitne motive Tuzle, ali imati i interaktivni karakter , kako bi sve građanke i građani, prvenstveno našeg grada, ali i svi turisti koji posjete Tuzlu, imali priliku da se fotografišu ispred jednog takvog murala. U gradskom parku, održavat će se i Kaleidoskop Art gdje će se predstaviti 30 izlagača. Također, bit će organizovane različite radionice, na teme Aktivizam mladih, Vršnjačko nasilje i Kreiranje sadržaja na društvenim mrežama. Zanimljiva će biti i radionica koja se organizira u saradnji sa Inicijativom mladih iz Srbije na temu Sučeljavanje sa prošlošću.

Organizator festivala Kaleidoskop je Grad Tuzla, a suorganizazori su Turistička zajednica grada Tuzle, JKP Pannonica, JU Centar za kulturu, Vijeće mladih Grada Tuzke i tuzlanske omladinske organizacihe, Kuća plamena mira i predstavnici muzičke alternativne scene. U uspješnu organizaciju su uključena gradska javna preduzeća Saobraćaj i komunikacije, JKP Komunalac i drugi

Više informacija  o  programu 13. Kaleidoskopa može se pronaći na facebook stranici Festivala (Kaleidoskop Festival), kao i na službenoj web stranici festivala (kaleidoskop.ba).

Video: RTV7

Kao i prethodnih godina, ulaz na sve događaje Festivala je besplatan.

(TIP)