Najkraći IQ test na svijetu ima tri pitanja: Gotovo niko ih ne može sve riješiti

Test kognitivne refleksije (CRT) hvaljen je kao najkraći IQ test na svijetu. Očigledno, potrebna su samo tri pitanja da se Ajnštajni odvoje od Homera Simpsona ovog svijeta.

Kviz, koji je u Princetonu 2005. godine razvio psiholog Shane Frederick, osmišljen je da testira vašu sposobnost da ignorišete svoj odgovor i razmišljate sporije i racionalnije. Ili, govoreći psihologijom, koliko ste dobri u ignoriranju sistema 1. (intuicija) razmišljanja u korist sistema i 2. (analitičkog) razmišljanja? Da biste uspjeli u CRT-u, morate provesti vrijeme razmišljajući o svom odgovoru i preispitivati svoj intuitivan odgovor, piše IFL Science.

Naravno, da biste dokazali svoju genijalnost, morate tačno odgovoriti na sva tri pitanja, ali brzina je također bitna. Brži odgovori su još jedan znak većeg IQ-a.

Pa koliko ste zapravo sposobni za rješavanje? Zapamtite, pitanja možda nisu tako jednostavna kao što se na prvi pogled čini. Čak ni studenti nekih od najboljih svjetskih univerziteta (uključujući Yale i Harvard) nisu uspjeli dati tačna sva tri odgovora u studiji iz 2005. godine. Zapravo, samo 17% je postiglo savršen rezultat.

Kviz

1. Palica i lopta koštaju ukupno 1,10 dolara. Palica košta 1 dolar više od lopte. Koliko košta lopta?

2. Ako je 5 mašina potrebno 5 minuta da naprave 5 widgeta, koliko bi vremena trebalo za 100 mašina da naprave 100 widgeta?

3. U jezeru se nalazi sloj lopoča koji plutaju. Svaki dan, broj se udvostručuje. Ako je potrebno 48 dana da zakrpa pokrije cijelo jezero, koliko bi vremena bilo potrebno da krpa pokrije polovinu jezera?

Odgovori

1. Palica i lopta koštaju ukupno 1,10 dolara. Palica košta 1 dolar više od lopte. Koliko košta lopta?

5 centi – Postoji velika šansa da ste rekli 10 centi. Odgovor je zapravo malo manje – loptica od 5 centi plus palica koja košta 1,05 dolara vratit će vam 1,10 dolara. I, naravno, 1,05 dolara je tačno 1 dolar skuplje od 5 centi. (Prinstonska studija je pokazala da su ljudi koji su odgovorili 10 centi bili “značajno” manje strpljivi od onih koji su dobili pravi odgovor.)

2. Ako je 5 mašina potrebno 5 minuta da naprave 5 widgeta, koliko bi vremena trebalo 100 mašina da naprave 100 widgeta?

5 minuta – Vaš instinkt bi mogao rekao 100 minuta. Srećom, ne bi trebalo tako dugo vremena. Iz pitanja možemo utvrditi da je potrebno tačno 5 minuta da jedna widget mašina napravi jedan widget. Stoga bi bilo potrebno 5 minuta da se napravi 100 widgeta od 100 widget mašina.

3. U jezeru se nalazi sloj lopoča koji plutaju. Svaki dan, broj se udvostručuje. Ako je potrebno 48 dana da zakrpa pokrije cijelo jezero, koliko bi vremena bilo potrebno da krpa pokrije polovinu jezera?

47 dana – Većina obično kaže 24 dana. Čini se intuitivnim za polovinu broja dana jer prepolovite veličinu sloja ljiljana. Ali ako bi se površina jezera prekrivena ljiljanima udvostručila svaki dan, bio bi potreban samo jedan dan da pređe od pola do potpuno pokrivenog. Odvojite jedan dan od 48 dana i ostaje vam 47, prenosi N1.

(TIP/Foto: Unsplash/Ilustracija)

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…