Video: Na današnji dan prije 20 godina Jasmin Imamović otvorio prvo slano jezero u Tuzli

Na današnji dan prije 20 godina u Tuzli je svečano otvoreno prvo slano jezero današnjeg kompleksa Panonika.

˝Danas je poseban dan, 20 godina od otvaranja prvog slanog jezera u sklopu kompleksa Panonike.Tada smo osnovali novo javno preduzeće koje i danas gazduje kompleksom, koje upravlja javnim dobrom u javnoj upotrebi, imovinom svih građana Tuzle. Pokazalo se da su slana jezera bila pun pogodak. Ranije je bilo nezamislivo da ćemo mi biti turistička destinacija. Na plaži koja je u centru grada, ali i u historijskoj jezgri možete čuti sve svjetske jezike˝, istakao je bivši gradonačelnik Tuzle i aktuelni zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Jasmin Imamović.

Preko 20.000 građana Tuzle je došlo tada da zajedno sa svojim načelnikom Jasminom Imamovićem, idejnim tvorcem i realizatorom projekta, otvori čudo prvog slanog jezera u centru grada Tuzle.


˝Samo čovjek zaljubljen u svoj grad kao Jasmin može napisati tekst pjesme ‘Grad na zrnu soli’  koju je komponovao legendarni tuzlanski gitarista i kompozitor Miodrag Bato Kostić, odsvirali i otpjevali Dado Topić, Bato Kostić, Dragan Divjak i Mustafa Sušić, a ja snimio i izmiksao u legendarnom studiju MAT da ostane za sva vremena˝, napisao je direktor direktor JKP “Panonika“ Tuzla Maid Porobić.

Kompleks slanih Panonskih jezera su jedina slana jezera i jedinstvena turistička atrakcija u Evropi. Grad Tuzla dobitnik je najvišeg priznanja Svjetske turističke organizacije Odisej, „Ujedinjenih nacija“ (2012 UNWTO ULYSSES AWARD) koja se dodjeljuje za inovacije u oblasti turizma.

Tuzla je jedini grad u Evropi koji ima slana jezera i jedini grad na svijetu čija se slana jezera, kupalište i plaža nalaze u centru grada. Kompleks Panonskih jezera čine tri jezera različite veličine i dubine, te Slani slapovi. U sklopu kompleksa Panonskih jezera nalazi se Arheološki park neolitsko-sojeničko naselje i Muzej geološka postavka “Pannonica”, dječiji zabavni park, sportski tereni, te mnogi drugi ugostiteljski, kulturni i zabavni sadržaji. Do sada je u kompleksu Panonike uživalo više miliona posjetilaca.

(TIP/Foto: Blicko)