– Registar je formiran, prijave su unesene. Radi se na tehničkom usklađivanju aplikacije u kojoj je registar formiran sa web stranicom ureda, nakon čega će svi podaci biti objavljeni – kaže Muamer Šljivić, sekretar Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom TK.

Zakon o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u TK odnosi se na 315 kantonalnih institucija. Propisano je da svi izabrani i imenovani dužnosnici, na kantonalnom i općinskom nivou, kao i direktori, njihovi zamjenici i izvršni direktori uprava, javnih agencija, fondova i preduzeća čiji su osnovači TK ili gradovi i općine te savjetnici zvaničnika, moraju prijaviti svoju pokretnu i nepokretnu imovinu.

Registar je formiran zaključno sa 31. decembrom prošle godine, dodaje Šljivić, a radi se o zvaničnicima koji su bili na funkcijama 5. januara 2022. godine.

Po zakonu mora se prijaviti vlasništvo nad pokretnim i nepokretnim stvarima, dionice, akcije, obveznice i udjeli u kompanijama, depoziti i štednje u bankama, primanja u BiH i inostranstvu te pokloni vredniji od 200 KM. Također, prijava će morati sadržavati i popis imovine bračnih partnera, djece i roditelja. Svi podaci o imovini zvaničnika bit će pohranjeni u elektronski registar koji će, putem web stranice anticorruptk.ba, kako saznajemo, ubrzo biti dostupan građanima.

(TIP/Izvor: Faktor.ba/Autor: J.Bojić /Foto: ANTICORRUPTK.BA)