Tužilaštvo BiH izdalo naredbu o istrazi protiv Dodika

Tužilaštvo BiH izdalo je naredbu o provođenju istrage protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodik zbog proglašenja ukaza o objavljivanju u Službenom glasniku RS zakona usvojenih u Narodnoj skupštini RS, koje je prethodno poništio visoki predstavnik Christian Schimdt.

Naredbom je obuhvaćen vršilac dužnosti Službenog glasnika RS Miloš Lukić, koji je potpisao objavljene sporne zakone u Službenom glasniku RS.

“U Tužilaštvu BiH, u navedenom predmetu, formiran je tim od tri tužioca, koji zajedno sa Agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), kao i ostalim bezbjednosnim i policijskim agencijama, preduzimaju zakonom predviđene aktivnosti o čijim rezultatima će javnost biti obaviještena”, rekao je za portal “Raport” portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Dodiku i Lukiću će, kako je najavljeno, prema naredbi Tužilaštva BiH, biti upućeni pozivi za saslušanje, pošto je prethodnih dana prikupljena sva potrebna dokumentacija.

Tužilaštvo BiH formiralo je 9. jula tužilački tim pošto je Dodik proglasio ukaz o proglašenju zakona o neobjavljivanju odluka Ustavnog suda i visokog predstavnika u Službenom glasniku RS.

Lukić je potom te zakone objavio u Službenom glasniku RS.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je 1. jula iskoristio “bonska ovlaštenja” i poništio te zakone, usvojene u Narodnoj skupštini RS.

(TIP/Izvor: Beta/Foto: Agencija Anadolija)