Upitan daljni rad: Centar za djecu Koraci nade iz Tuzle ostaje do kraja godine bez glavnog donatora

Centar za djecu sa višestrukim smetnjama u razvoju “Koraci nade“ iz Tuzle ostat će do kraja godine bez glavnog donatora čime postaje upitan njihov rad. Ova ustanova je od šireg društvenog značaja s obzirom na to da pruža multidisciplinarnu stručnu pomoć omogućujući bolji rast i razvoj, socijalizaciju i samostalniji život djeci sa smetnjama u razvoju. Sredstva koja osiguravaju putem javnih poziva i drugih donatora nisu dovoljna za opstanak.

Asmir Čorsuljić iz Tuzle bivši je korisnik Centra za djecu sa višestrukim smetnjama u razvoju “Koraci nade“ iz Tuzle.

“Mogu slobodno reći da su mi moj drugi dom i moja druga porodica. Kao osoba koja je došla sa 3-4 godine i ovdje provela više-manje 16 godina, u mom odrastanju i afirmaciji, u svemu tome, učestvovao sam u jako puno projekata.“

Anel Bukvić iz Kalesije je odličan učenik srednje mašinske škole. Osoba je sa poteškoćama u razvoju. Dolazak u “Korake nade“ za njega je od neprocjenjivog značaja.

“Kada bi se centar zatvorio, ne bih mogao obavljati svoje radno-okupacione terapije i fizikalne terapije.“

Benjamin Zukić iz Banovića je u „Koracima nade“ stekao samopouzdanje neophodno kako bi se nosio sa svim izazovima koje ima kao osoba sa višestrukim poteškoćama u razvoju. Nejli Suljić iz Srebrenika uposleni u centru, ali i prijatelji koje je upoznala ovdje, velika su podrška.

“Mi se ovdje družimo, pjevamo, pravimo folklor, pravimo predstave, imamo plastenik naš u kojem izrađujemo bilje i još mnogo toga”, ističe Nejla Suljić, korisnica usluga Centra “Koraci nade” Tuzla

Za Centar „Koraci nade“ roditelji djece sa poteškoćama u razvoju kažu da je to kuća puna ljubavi i podrške.

“Centar nam je sve. Jedino mjesto gdje ja sina mogu dovesti, ostaviti, gdje ima svu potrebnu stručnu pomoć”, naglašava majka korisnika Elvedina Janković.

Centar „Koraci nade“ već skoro tri decenije pruža multidisciplinarnu podršku djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju.

“Mi imamo tim od 17 zaposlenih – stručnjaka različitih usmjerenja. Tu su defektolozi različitih usmjerenja, logopedi, edukatori rehabilitatori, fizioterapeuti, psiholog i kroz njihov individualni rad ili grupni rad djeca razvijaju svoje potencijale”, objašnjava Jasmina Krivošija, direktorica Centra “Koraci nade” Tuzla.

“Sa mlađom djecom radimo individualno fizikalnu terapiju, kinezi vježbe po Bobatu, a stariju djecu uključujemo u grupne vježbe, kinezi, zatim korištenje sprava. Uključujemo ih u sportske aktivnosti s obzirom da smo i članica Specijalne olimpijade Bosne i Hercegovine”, objašnjava fizioterapeutkinja Azra Begtašagić.

Iako jedinstven u Bosni i Hercegovini po svojim kadrovskim i tehničkim resursima, ali i iskustvima, kao nevladina organizacija “Koraci nade“ nemaju dovoljnu i adekvatnu finansijsku podršku grada i kantona. Glavni donator je najavio povlačenje do kraja ove godine, čime će „Koraci nade“ ostati bez oko 60% potrebnih sredstava za rad.

Od gradske i kantonalne vlasti očekuju sistemska rješenja.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autorica: Enisa Alibalić)