Otvorenje internacionalne Sedmice gitare u Tuzli

Koncertom profesora iz Njemačke Sanela Redžića i Thomas Müller-Peringa večeras će početi ovogodišnja Sedmica gitare koja će trajati do 22. jula. Koncert otvorenja i dobrodošlice će biti održan u Hrvatskom kulturnom centru “Sveti Franjo” sa početkom u 19.30 sati.

Idejni tvorac, osnivač i umjetnički direktor je profesor klasične gitare Sanel Redžić, Tuzlak sa adresom u njemačkom Weimaru. Predaje na Univerzitetu u Erfurtu i profesor je muzičke akademije u Osijeku. Dobitnik je 36 internacionalnih nagrada i godinama radi na promociji klasične gitare i umjetnosti. Od 2006. godine konstantno nastupa širom svijeta, kako solo tako i u različitim kamernim ansamblima te sa orkestrima i do sada je oduševio publiku i medije na nekoliko stotina koncerata. U Njemačkoj su ga prozvali gitaristom impresivnog umijeća.

Koncertirao je na profiliranim binama kao što su Concertgebouw Amsterdam, Tokyo Bunka Kaikan Recital Hall, Hakuju Hall te Yamaha Hall u Tokiju, Internacionalna kuća muzike u Moskvi, Smetana Hall u Pragu, Gasteig u Minhenu, National Philharmonic of Ukraine, Philharmonic Paul Con- stantinescu Ploiesti i mnogim drugim.

Večeras publici poklanja koncert na kojem će izvoditi djela Maura Giuliania (Rossiniana no 3, op 121) i Carla Domeniconia (Koyunbaba).

Nakon njega će nastupiti Thomas Müller-Pering, njemački gitarista, koji je koncertirao širom Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Afrike i Azije i redovni je profesor muzičke akademije u Weimaru. 2006. godine je dobio nagradu njemačkih diskografskih kritičara (Preis der Deutschen Schallplattenkritik) a 2007. čuvenu nagradu Leopold. Studirao je kod prof. Tadashija Sasakija na “Hochschule für Musik Köln” i pohađao majstorske kurseve kod Johna Williamsa, Joséa Tomasa, Oscara Ghiglie i Siegfrieda Behrenda.

Program kojeg će izvoditi: Fernando Sor (Le Calme, op. 50), Toru Takemitsu (Equinox 1993), Ferdinand Rebay (Sonata in A 1994, Allegro moderato, Thema mit Variationen, Tanz/Rondo), Edino Krieger (Ritmata 1973).

Osim ovoga, bit će održana još tri koncerta u narednim danima, te intenzivne radionice u vidu individualne i grupne nastave, orkestar gitara i svakodnevno skupno vježbanje. Učesnici širom BiH i regiona dolaze na događaj kreiran kako bi tokom ljeta radili sa vrhunskim profesorima gitare iz Europe.

Koncerti će se održavati u Hrvatskom kulturnom centru “Sveti Franjo” Tuzla, a nastava u Domu mladih i u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, u sklopu Javne ustanove Centar za kulturu Tuzla.

Sve se održava uz podršku zlatnih sponzora Sparkasse Bank d.d. BiH i Njemačke ambasade u Sarajevu, pokrovitelja manifestacije Grada Tuzle – Službe za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu, Turističke zajednice Grada Tuzle, Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK, te prijatelja manifestacije NLB Banke, Franjevačkog samostana Tuzla, Javne ustanove Centar za kulturu Tuzla, Poljske ambasade u Sarajevu, Mono Digitala, Kuće plamena mira i Grand Hotela Tuzla.

(TIP/Autorica: Azra Redžić)