Dok ključa u Banovićima: Priprema li se novi udar “Trojke” na Tuzlanski kanton, bastion SDA?

Nadzorni odbor Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići, uz saglasnost Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, smijenio je 23. jula kompletnu upravu preduzeća i imenovao ljude osnivača Pokreta demokratske akcije (PDA) Mirsada Kukića. Manje od dvije sedmice nakon toga 14 vijećnika nove većine u Općinskom vijeću Banovići sazvalo je hitnu sjednicu i izabralo novo rukovodstvo Vijeća i usvojilo odluku o raspisivanju referenduma za opoziv načelnika Bege Gutića, ali na tim odlukama nema pečata, jer on nije u njihovom posjedu.

Uporedo s procesom preuzimanja vlasti u Rudniku i u Banovićima, već neko vrijeme tinjaju medijske spekulacije o smjeni vlasti u Tuzlanskom kantonu, čija su okosnica Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta (DF).

Nasilno do pozicija?

– Za nas je sjednica koju je održalo 14 vijećnika nelegalna. Oni su uputili zahtjev predsjedavajućem Općinskog vijeća Banovići Robertu Lapčeviću, u kojem traže da on izvrši primopredaju dužnosti, ali im je on odgovorio da je redovna sjednica Vijeća sazvana za 11. august i da tada mogu izaći sa svojim zahtjevima. Dolaze neke poruke da će oni nasilno preuzeti pozcije, a ja svima koji bi se na to odlučili poručujem da smo spremni – kaže Gutić za Faktor.

U Općinskom vijeću odnosi snaga su promijenjeni, jer su vijećnici SDA Nermin Kovačević i Adnan Okanović odlučili da postanu dio većine s PDA.

Na pitanje da li je preuzimanje upravljanja Rudnikom dovelo do toga da se krene u uspostavu nove vlasti u Banovićima, Gutić kaže da se “to jednim dijelom to može dovesti u vezu, mada su kontakti s vijećnicima postojali i prije godinu dana, što su u SDA znali”.

– Priča o opozivu počela je odmah nakon što sam izabran za načelnika u oktobru 2020. godine. Oni to rade tri godine, pregovaraju, ucjenjuju i nude. Situacija oko rudnika ih je vjerovatno učvrstila u namjeri – kaže Gutić.

On dodaje da i priča oko rušenja vlasti u Tuzlanskom kantonu ide iz pravca PDA te da pritisci i tu postoje, konkretno na zastupnika u Skupštini TK Fadila Kudumovića iz SDA.

– Radi se o istoj matrici. Čim smo pobijedili na izborima u Banovićima, počela je priča o opozivu. Čim smo napravili vlast u TK, počeli su pričati o smjeni. Svi se sjećamo predstave za javnost kada su Senad Alić i Jakub Suljkanović napustili PDA, pa su ih optuživali da su kupljeni i korumpirani. Te priče nema kada oni nešto uzmu od SDA kupovinom, ucjenom ili na bilo koji drugi način – zaključuje Gutić.

Matematika u TK

Vraćanje kontrole nad RMU Banovići, koje je Kukiću omogućila “Trojka”, a sve zbog ruke Elzine Pirić u Zastupničkom domu Federacije BiH, put je za političko oživljavanje čovjeka s crne liste Sjedinjenih Američkih Država. Preuzimanje vlasti u rudniku, a potom i u Banovićima, kao priprema za Lokalne izbore 2024. godine sigurno je prioritet. Smjena Vlada TK koju PDA podgrijava zajedno s SDP-om i Narodom i pravdom, sigurno da ne odmaže, ali je tu matematika znatno drugačija.

Dok je PDA u Banovićima trebala samo jedna ruka za promjenu vlasti i skoro tri godine da do nje dođu, sitaucija u Skupštini TK bitno je drugačija. SDP, PDA i NiP i Naša stranka imaju 12 zastupnika i treba im još minimalno šest do 18, što predstavlja tijesnu većinu.

U Banovićima, pak, i pored referenduma koji je 14 vijećnika nove većine zakazalo za 5. august, ništa nije izvjesno jer odluke nisu pečatirane, a prošlo je sedam dana od njihovog donošenja.

Ono što je u ovom momentu izvjesno je vruće političko ljeto u Banovićima, posebno u avgustu, a kada je u pitanju Tuzlanski kanton, gdje nikada ne treba isključiti bilo koju mogućnost, dobro upućeni nam kažu da ljeto neće donijeti promjene, dok za jesen niko ništa ne garantira.

(TIP/Izvor: Faktor.ba/Autor J.Bojić)