Halilagić: Vlada TK-a je radila punom parom

Tuzlanski kanton je otvorena, ekonomski atraktivna i društveno dinamična regija, koja je na prepoznatljiv način pogodna za razvoj industrije i primamljiva investitorima. To je mjesto gdje se poštuju ljudska prava i rodne ravnopravnosti. O svim ovim elementima, navedenim na službenoj stranici Vlade TK-a, ali i brojnim drugim pitanjima – u emisiji Federacija danas je govorio premijer Irfan Halilagić (SDA).

Ništa od najava o promjeni vlasti se nije desilo, istakao je Halilagić. Dok su se iznosile te dezinformacije, istakao je premijer, Vlada je radila punom parom, Skupština je usvojila budžet i dva rebalansa, održana je jedna tematska sjednica – na kojoj se pokazalo da skupštinska većina postoji i da je neupitna.

Na navode opozicije da se vlast udaljila od građana, Halilagić podsjeća da je Vlada TK-a bila na terenu kad su bile poplave prije predstavnika lokalne vlasti te da učestvuje na Maršu mira.

Što se tiče UKC-a Tuzla, nada se dogovoru suosnivača – Federacije i TK-a – kojim će se regulisati prava i obaveze.

„Mislim da nemamo izbora nego da se dogovorimo. Činjenica jeste da su stvari funkcionisale 10 godina nekon što su doneseni određeni propisi, nakon što su u Parlamentu FBiH i Skupštini TK-a donesene odluke o osnivačkim pravima – na tome se stalo. Zaista je težak, možda i nemoguć odgovor na pitanje kakav je status UKC-a Tuzla, ali je vrijeme da počnemo to rješavati“, poručio je premijer Halilagić.

(TIP/Izvor: federalna.ba)