Osvježavajuća, a zasitna: Trikovi za savršenu šopsku salatu koja uspijeva baš svaki put
Za savršeno kremastu šopsku salatu dio feta sira pomiješate s ostalim sastojcima kako bi se povezali, a dio narežete na kockice i dodate ih na kraju…
Za savršenu šopsku salatu trebat će vam zrelo i svježe ljetno povrće: krastavci, paprika i rajčica – kao i feta, ili bilo koji slaniji bijeli sir. Kako bi salata bila osvježavajuća, dobro je da bude što hladnija pa povrće prije pripreme držite u hladnjaku. Također, važno je i da povrće bude narezano na kockice podjednake veličine.
Za šopsku salatu možete uzeti krastavce salatare ili mlade, manje krastavce, koje ne morate niti oguliti. Neki kuhari tvrde da u šopsku salatu mora ići pečena paprika pa se možete odlučiti i za takvu varijantu.
Trik za savršeno kremastu šopsku salatu je da dio feta sira pomiješate s ostalim sastojcima kako bi se povezali, a dio narežete na kockice i dodate ih na kraju. Koristite li čvršći sir, možete ga i naribati ili namrviti, ili iskombinirati nekoliko vrsta sireva.
Luk narežite na tanke ploške ili kockice, a možete isprobati i varijaciju na temu s mariniranim lukom. Sve što trebate je pomiješati vinski ocat s maslinovim uljem i preliti ga preko nasjeckanog luka pa ostaviti oko 15-20 minuta da omekša. Također, za više okusa u marinadu možete dodati i malo senfa, meda, origana i mljevene paprike. Umjesto običnog luka, možete koristiti i mladi luk, a neki će kuhari obavezno dodati i pokoju maslinu.
Sastojci za šopsku salatu:
- 3 rajčice
- 1 veći krastavac (ili nekoliko manjih)
- 2 paprike
- 1 glavica luka
- 200 g bijelog slanog sira (feta)
- masline prema želji
- 2-3 žlice ulja (suncokretovo ili maslinovo)
- 2-3 žlice jabučnog ili vinskog octa
Priprema šopske salate:
- Povrće ohladite u hladnjaku. Operite, očistite i nasjeckajte rajčice, krastavac i paprike na kocke.
- Luk narežite na ploške.
- Pomiješajte ocat i ulje pa prelijte preko narezanog povrća. Umiješajte trećinu fete i dobro promiješajte da bi se sir dobro povezao s povrćem.
- Dodajte i fetu narezanu na kocke ili neki drugi sir koji možete naribati. Prema želji dodajte i masline, prenosi Zadovoljna.hr.
(TIP/Foto: Shutterstock)
Nakon Zlaje sa posebnom pažnjom i poštovanjem prolazim pored svakog portira, Zlajino zanimanje dok nije postao profesor! On i školski…