Srbija je ponovo lider, a ovaj put iznenadila je Albanija koja je dosegla rekordan nivo stranih ulaganja.

U Srbiju je prošle godine uloženo oko 4,6 milijardi dolara, druga je Albanija sa 1,4 milijarde, a slijede Crna Gora sa 877 miliona, Sjeverna Makedonija sa 794 miliona i Bosna i Hercegovina sa 661 milion dolara, prenosi etto.ba.

Izvještaj pozitivno ocjenjuje inicijative koje je Albanija poduzela u okviru zaštite okoliša i proizvodnje obnovljive energije.

Također se navodi da je nivo stranih ulaganja zabilježio rast u prvom kvartalu ove godine. Prema podacima koje je objavila centralna banka Albanije, njihova je vrijednost dosegnula 308 miliona eura, što je porast od 1,65 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je do sada najveća vrijednost izravnih stranih ulaganja zabilježena u ovom razdoblju godine.

U pogledu sektora, ulaganja u ekstraktivnu industriju i dalje su velika. Taj je sektor donio i najveći priliv s gotovo 68 miliona eura u tri mjeseca, zatim slijede finansijske i osiguravateljske djelatnosti s 58 miliona eura te nekretnine s 49 miliona eura, prenose albanski mediji.

Strane investicije u BiH su bile najveće u posljednjih nekoliko godina i imale su rast od 16,3 posto u odnosu na 2021. godinu. U prvom kvartalu 2023. godine iznosile su 426,6 miliona maraka, što predstavlja povećanje od čak 80 posto u odnosu na isti period prošle godine.

(TIP/Foto: Ilustracija/Fena)