Mirna šetnja “8372” u Tuzli: Sjeme zla i fašizma neće preživjeti u BiH

U organizaciji neformalne grupe građana osmi put organizovana je mirna šetnja „8372 za Srebrenicu“ u spomen na žrtve genocida nad Bošnjacima koji su počinili pripadnici Vojske i MUP-a RS u julu 1995. godine.

Mirna šetnja krenula je ispred Bosanskog kulturnog centra, a potom prema naselju Sjenjak, pored BH Pošte do Kapije, gdje je odata počast ubijenim djevojkama i mladićima u masakru 1995. godine, te je završena na Trgu žrtava genocida.

„Ideja je nastala prije deset godina. Dosadašnjim mirnim šetnjama slali smo poruku da se genocid ne smije zaboraviti, da se nikada i nikom ne ponovi, a ove godine poručujemo onima koji vrijeđaju žrtve genocida da sjeme zla i fašizma u Bosni i Hercegovini neće preživjeti“, kazao je Adin Huremović, član Organizacionog odbora.

Video: RTV7

Tuzlanke i Tuzlaci koji danas nisu u Potočarima, izašli su na mirnu šetnju, a jedna od njih je Nermina Đulović, koja je kazala:

„Ono što se desilo u Srebrenici osjećam kao da sam tamo rođena. Ja se budim i spavam sa Srebrenicom i nikad se genocid ne može zaboraviti. Bila sam jednom u Memorijalnom centru jer sam narušenog zdravlja, ali je to za mene bio hadž.“

Nura Mekanić zbog zdravstvenih problema nije u Potočarima, ali je svakog 11. u mjesecu uz majke i žene Srebrenice i Podrinja.

„Svaki korak je za naše mučene i ubijene. Majki Srebrenica je sve manje i manje zato moramo, koliko možemo, hodati i pomoći njima da se očuva kultura sjećanja. Genocid je bio i ne smije se zaboraviti.“

U mirnoj šetnji „8372 za Srebrenicu“ učestvovali su i nekadašnji pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine.

„Odajemo počast svim žrtvama Srebrenice. Nismo uspjeli da umanjimo žrtve Srebrenice, bili smo spremni i svoje živote dati, ali… Odajemo počast svim našim saborcima, svim očevima, braći… Suosjećamo sa majkama Srebrenice i očekujem da će mladi nastaviti našim putem kako Srebrenica ne bi bila zaboravljena“, rekao je Dževad Memić.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija/Foto: Fena/Edin Skokić)