“Najpametniji dječak na svijetu” stigao u naš komšiluk: Nisam šmokljan

Loren Simons, kojeg nazivaju i jednim od najpametnijih dječaka na svetu zbog izuzetnih akademskih uspjeha i visokog koeficijenta inteligencije stigao je u Hrvatsku. Ima 13 godina, a uskoro i doktorat. Još prije četiri godine izrazio je želju da dođe u Hrvatsku, a sada mu se želja i ostvarila.

Zašto Hrvatska? Zbog Nikole Tesle. Zašto baš Tesla od svih svjetskih naučnika, inače ćutljivi Loren Simons kao iz topa odgovara: “Njega ne možete uporediti s drugim naučnicima, onima koji su dobili Nobelove nagrade. On je zaista veliki um. Nadam se da ću dostići bar 50 posto njegovog znanja, koje je zaista jedinstveno.”

Naizgled obični 13-godisnjak, Loren iza sebe već ima već magisterijum kvantne fizike i plan koji misli da ostvari.

“Da imam svoju laboratoriju, da sam okružen naučnicima, multidisciplinarno naučnicima i da idem ka postizanju svog cilja – produženja života ili čak besmrtnosti”, rekao je reporterki Dnevnika Nove TV.

Da mu je želja da posjeti Hrvatsku, znao je još prije četiri godine, kad ga je u Holandiji, kao devetogodišnjeg studenta kvantne fizike u Antverpu, posjetila novinarka Provjerenog, prenio je Dnevnik.hr.

“Najviše se zanimam za teoriju kvantne fizike. To sam diplomirao i magistrirao s 11 i 12 godina”, napomenuo je.

Nakon toga je upisao doktorat. Istražuje medicinu, biologiju, hemiju i fiziku.

“Nisam, nemojte pogrešno da me shvatite, šmokljan. Ja sam kao ostala djeca. Dok oni idu u školu, ja idem na univerzitet”, objasnio je.

(TIP/Izvor: N1/Foto: Dnevnik.hr)