Tužilaštvo BiH formiralo tim nakon objave nezakonitog ukaza Dodika

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 9. jula je formiralo tim od tri tužioca nakon što je u Službenom glasniku Republike Srpske (RS) objavljen nezakonit ukaz predsjednika tog bh. entiteta Milorada Dodika, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz ove pravosudne institucije.

U ukazu, koji je objavljen istog dana prijepodne, se navodi da odluke Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) se više objavljuju u tom bh. entitetu, kao i da se odluke Ustavnog suda BiH više neće primjenjivati na teritoriji tog bh. entiteta.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je svojim odlukama od 1. jula u potpunosti obustavio kompletan zakonodavni postupak. Schmidt je odlukom također kriminalizirao nepoštovanje odluka visokog predstavnika, a kazna može iznositi do pet godina zatvora, navodi N1.

“Tim tužioca zajedno sa SIPA (Agencija za strage i zaštitu), te drugim sigurnosnim i policijskim agencijama, preduzimaju zakonom predviđene aktivnosti o čijim rezultatima će javnost biti obaviještena”, navodi se iz Tužilaštva BiH.

(TIP/Foto: F.Z. / N1)