Iz Bihaća ka Srebrenici krenulo 700 motorista

Danas je iz Bihaća krenuo 12. moto maraton Bihać-Srebrenica “Da se ne zaboravi i nikome ne ponovi“, koji sutra stiže u Potočare.

Brojni su motoristi došli iz evropskih zemalja da bi učestvovali i na taj način odali počast srebreničkim žrtvama.

“Dolazim iz Austrije, već drugi put učestvujem, da doprinesem čuvanju sjećanja, da se nikada ne zaboravi i nikome ne ponovi. Mi živimo u Austriji, učimo djecu da se poštuju i druže, ali da pamte šta se dogodilo, kaže Mirzet Kozlica, učesnik Moto maratona.

Ekrem Durić svake je godine učestvovao u maratonu, ove godine, zbog zdravstvenih razloga, ne ide.

“Došao sam iako ne idem, da svoje prijatelje ispratim, idem s njima do Ključa. Velika je to gesta, i veličanstven osjećaj. Kad dođemo tamo nemamo snage pričati, emocije zavladaju nama, objašnjava Ekrem Durić iz Bihaća koji živi i radi u Beču.

Orhan Pejzerović iz Zvornika prvi je put učesnik maratona.

“Ja ne vjerujem da ima ijedna osoba koja ne zna za Srebrenicu, ja sam iz Zvornika, 50 kilometara od Srebrenice često sam tamo, ali ovaj maraton lijepa je gesta čuvanja sjećanja na srebreničku patnju“, kaže Orhan Pejzerović iz Zvornika.

Organizatori kažu da ih doček majki Srebrenice obvezuje da se vrate svake godine.

“Mi na ovaj način odajemo počast žrtvama u Srebrenici. Iz Bihaća nas je krenulo oko 150 usput nam se priključuju motoristi iz bh.gradova kroz koje prolazimo. U Sarajevo nas dolazi 300 a u Srebrenicu 700, i jako smo ponosni što nas je svake godine sve više. Poseban je osjećaj doći u Potočare taj odnos majki prema nama je nešto neprocjenjivo, kaže Fuad Komić, potpredsjednik Organizacionog odbora Moto-maratona Bihać- Srebrenica 2023.

U moto maratonu “Bihać-Srebrenica – Da se ne zaboravi” učestvuju motoristi iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Švicarske i Švedske, a očekuje se ulazak njih 700 sutra u Memorijalni centar Potočari u Srebrenici.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)