Međunarodna konferencija Dubrovnik Forum 2023.

Dubrovnik je domaćin velike međunarodne konferencije Dubrovnik Forum. Zvanica je mnogo, među njima su šef evropske diplomatije Josep Borrell, specijalni predstavnici Evropske unije i SAD-a, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, kao i zvaničnici iz regiona.

U ime naše zemlje, u Dubrovniku je ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković. U fokusu Foruma su Ukrajina, ekonomija, migracije i Zapadni Balkan.

Na uvodnom panelu razgovarano je o prilagodbi u vremenima globalnih promjena uzrokovanih ruskim ratom u Ukrajini. Uvodno obraćanje na Dubrovnik Forumu 2023. održao je ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Osim hrvatskog premijera Andreja Plenkovića učestvuje i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba koji se obratio videoporukom.

Premijer Hrvatske Plenković govorio je o važnosti pružanja pomoći ratom pogođenoj Ukrajini.

“Pružit ćemo Ukrajini pomoć u područjima gdje imamo to nesretno iskustvo, a to je razminiravanje. To je nešto što je Hrvatsku opterećivalo, kao i naše poljoprivredno stanovništvo ruralnih područja, koja su bila prethodno okupirana. Planiramo završiti proces razminiravanja do 2025. godine. Dakle, govorimo o 35 godina za razminiravanje jednog teritorija koji je bitno manji od teritorija Ukrajine. Zatim, pružamo pomoć također u pogledu iskustva sa odgovornosti. Ministar pravosuđa Ukrajine je bio kod nas u Hrvatskoj tri dana sa našim specijaliziranim tužiteljima koji se bave ratnim zločinima. Nažalost, to naše nesretno iskustvo sada je ponuđeno Ukrajini, ne samo u smislu dijeljenja tog iskustva, već i jačanja međunarodne pravde kad je riječ o odgovornosti za ratne zločine”, kazao je Plenković.

Kuleba je ponovio namjere Ukrajine da postane članica NATO-a.

“Približava se samit NATO-a u Vilniusu i stalno čujemo i pozive za poduzimanje koraka koji bi trebali dovesti do našeg članstva. Ne želimo uvući NATO u rat, ali želimo pozivnicu. Želimo nešto što bi ukazalo da Ukrajina jest na tom putu. Razumijemo da samo ukrajinsko pristupanje Evropskoj uniji i NATO-u može osigurati sigurnosni poredak ovog dijela svijeta”, rekao je Kuleba u videoporuci.

Rat Rusije i Ukrajine, Zapadni Balkan, energetika samo su neke od tema o kojima će se razgovarati na Forumu u Dubrovniku.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)