Blinken: ‘Dodik krši Ustav BiH i potkopava Dayton’; Escobar prijeti novim sankcijama: ‘On je glasnik Putinovog režima’

Američki državni sekretar Antony Blinken optužio je predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da svojim potezima krši Ustav Bosne i Hercegovine i potkopava Dejtonski sporazum.

Blinken je jutros na zvaničnom Twitteru napisao da Dodik “potpisivanjem zakona kojim se odbijaju ovlaštenja visokog predstavnika krši se Ustav Bosne i Hercegovine i potkopava Dejtonski sporazum”.

“SAD podržavaju OHR BiH kao i suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine”, dodao je u svojoj poruci američki državni sekretar.

I Escobar optužio Dodika

Inače, posebni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, uoči sudjelovanja na međunarodnoj konferenciji Dubrovnik Forum na panelu “Zapadni Balkan: Novi euroatlantski momentum”, prokomentarisao je trenutačnu situaciju u regiji, posebno se osvrnuvši na krizu u Bosni i Hercegovini.

Escobar je Milorada Dodika nazvao “najvećim Putinovim teklićem”, zaprijetio novim sankcijama ako Republika Srpska odluči pokrenuti referendum o statusu tog entiteta te priznao da ga situacija u BiH u određenim dijelovima podsjeća na prijeratno stanje 1990-ih.

“Milorad Dodik je jedan od najvećih glasnika Putinova režima. Više hvali Putina nego što to čini Lukašenko. To je uznemirujući trend. Rusija se oslanja na Dodika kako bi izbacila Bosnu i Hercegovinu iz njezinih tračnica koje ju vode prema EU. Ozbiljno smo uznemireni time što se tamo događa”, izjavio je Escobar.

Povodom posljednje krize u BiH sinoć je Sputnjik prenio informaciju kako je Rusija u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija pokrenula pitanje “opasne situacije oko Ustavnog suda BiH”.

Portparol stalne misije Rusije pri UN-u Fjodor Stržižovski kazao je da je donošenje odluka u Ustavnom sudu BiH “bez učešća Srba ili bilo kojeg drugog državotvornog naroda BiH put koji vodi ka uništavanju dejtonske strukture i, što je posebno opasno, ka potencijalnom sukobu”.

(TIP/Izvor: N1)