Stotine građana kreiralo srebrenički cvijet

Performansom u kojem je stotine građana kreiralo srebrenički cvijet i broj 8372 počelo je u Unsko-sanskom kantonu sjećanje na stradale Srebreničane.

“Već devet godina želimo na ovaj način ispratiti maratonce, pješačke, bicikliste , motoriste i sve one koji kreću put Srebrenice pokloniti se srebreničkim žrtvama. Ovdje je oko 600 Krajišnika i brojni građani iz drugih bh. gradova. S nama su i gosti iz Srebrenice i Bratunca koji su došli biti dio ovog performansa. Brojni bh. građani koji ne mogu ići u Srebrenicu s nama su večeras jer žele odati počast žrtvama.S nama je i naša dijaspora, među njima, ima i stranaca koje su naši ljudi doveli da na ovaj način spoznaju patnju Srebrenice.Naš je jedini motiv da se ne ponovi i da ovu tragediju otrgnemo od zaborava”, kaže Elvir Muslić, organizator i predsjednik PD “Horizont” iz Bihaća.

U subotu put Srebrenice kreću biciklisti potom motoristi, i zajedno desetog navečer ulaze u Potočare.

“Već više od sedam godina idem i ići ću dok god mogu. O Srebrenici se priča, čujemo da je tamo ubijeno 8372 ljudi. Ali kad hodamo Marš mira Nezuk-Potočari onda smo sa članovima porodica stradalih koji nam pričaju sjećanja na njihovo djetinjstvo, prve ljubavi i zadnji susret, tad sve to dobije sasvim drugu dimenziju. A tišina u Memorijalnom centru koja nas dočeka vrijedna je svake patnje tokom tri dana pješačenja”, kaže Zlatko Kličić, učesnik “Marša mira” iz Bihaća.

U 19. Biciklističkom 12. Motorističkom maratonu Bihać-Srebrenica učestvuje oko 300 biciklista I 700 motorista z BiH, Švicarske, Hrvatske, Italije, Holandije, Njemačke, Austrije , Slovenije , Švedske i Amerike.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)