Recept za sočnu čokoladnu tortu bez konkurencije

Starinski kolači imaju baš neki poseban štih, tako je i s ovom jednostavnom, a okusom bogatom čokoladnom tortom za koju nam recept donosi poznato britansko gastro i TV lice Nigella Lawson.

Otkrijte spoj laganog biskvita, fine čokolade i kiselog vrhnja u torti koju ćete napraviti začas. Bogata, elegantna i nadasve sočna, ova je starinska torta od čokolade idealna kako za obiteljska vikend-druženja, tako i za vaše najsvečanije trenutke. Kad je jednom napravite, stalno ćete joj se vraćati jer će vas osvojiti svojim punim čokoladnim okusom i brzom pripremom.

Sastojci za sočnu čokoladnu tortu:

  • 200 g glatkog brašna
  • 200 g šećera
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ½ žličice sode bikarbone
  • 40 g gorkog kakaa
  • 175 g maslaca
  • 2 velika jaja
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 150 ml kiselog vrhnja

Za čokoladnu kremu:

  • 75 g maslaca
  • 175 g kvalitetne tamne čokolade
  • 300 g šećera u prahu
  • 125 ml kiselog vrhnja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Čokoladna torta – priprema:

  1. Pripremite sve sastojke na vrijeme, neka svi sastojci budu sobne temperature.
  2. Stavite u zdjelu omekšali maslac i šećer, izmiksajte ih pa dodajte jaja i sve ostale sastojke i sve dobro izmiksajte pa prepolovite smjesu i ulijte u dva kalupa od 20 cm koja ste premazali maslacem i obložili papirom za pečenje. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 30-35 minuta.
  3. Izvadite iz pećnice i stavite hladiti u kalupima na rešetku za hlađenje pa nakon 10-15 minuta izvadite iz kalupa i pustite da se tijesto skroz ohladi.
  4. Napravite čokoladnu kremu: na pari otopite maslac i čokoladu pa ostavite da se ohladi. U ohlađenu čokoladu dodajte kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i prosijani šećer u prahu i sve dobro izmiješajte. Ako je krema pregusta dodajte žličicu vruće vode, ako je prerijetka dodajte još šećera u prahu.
  5.  Stavite prvi biskvit na pladanj, premažite ga trećinom čokoladne kreme, prekrijte drugim komadom biskvita pa cijelu tortu premažite ostatkom čokoladne kreme. Dobro ohladite pa poslužite, piše Zadovoljna.hr.

(TIP/Foto: Shutterstock)