KO SDP Tuzla: Skupštinska većina (SDA-DF) urušava status UKC Tuzla s namjerom da otpočne njegovu tajkunsku privatizaciju

Skupštinska većina (SDA-DF) urušava status UKC Tuzla s namjerom da otpočne njegovu tajkunsku privatizaciju, navode iz KO SDP BiH Tuzla.

Saopštenje za javnost SDP-a prenosimo u cjelosti:

˝31.5.2023. Skupštinska većina (SDA-DF) stavlja van snage Odluku o preuzimanju osnivačkih prava nad UKC Tuzla od strane Skupštine TK!

Jednostrano, sami sebe isključuju kao suosnivače.

Od UKC  univerzitetsko kliničke bolnice, kao najvišeg oblika zdravstvene ustanove u BiH, prave KANTONALNU bolnicu.

Ukidanjem statusa univerzitetsko kliničke bolnice UKC-u Tuzla smanjuje se obim pružanja zdravstvenih usluga pacijentima (tercijarni nivo), a isti ne može biti naučno-nastavna baza Medicinskom fakultetu UNTZ.

Potom, na sjednici Skupštine TK, 06.7.2023. godine, kao u nekoj tragikomičnoj seriji donosioci Odluke od 31.5.2023. se ponašaju kao da  ista i ne postoji, i o istoj čak ne žele ni diskutovati.

Stavljanjem van snage Odluke iz 2013. godine o preuzimanju osnivačkih prava svjesno su ugrozili:  

Povlačenje preko 20 miliona KM sredstava pomoći sa nivoa F BiH, a na osnovu Zakona o konsolidaciji zdravstvenih ustanova i to u vrijeme kada je dug UKC Tuzla skoro 100 miliona KM.

Politika SDA-DF jasno vodi ka ukidanju pružanja usluga tercijarne zdravstvene zaštite pacijentima.

Na kraju, svjesni ste vi svog protuzakonitog i protuustavnog djelovanja, jer niti Premijer Vlade  TK, niti ministrica zdravstva u Vladi TK, niti bilo ko od Vas pojedinačno, nije imao hrabrosti braniti Odluku koju ste donijeli.

Pozadina svega je još opasnija kada iz obraćanja Direktora UKC Tuzla čujete stavove da dobavljači kojima se duguje preko 10 miliona mogu tražiti suosnivačka prava nad UKC Tuzla?!

Da li je to početak privatizacije najznačajnije kliničke ustanove na Tuzlanskom kantonu, i da li svjesno zbog toga stvarate dug prema dobavljačima?

Zbog interesa ljudi bliskih SDA-DF za izgradnju i privatizaciju parkinga prodajete i interese svih građana TK˝.

Kantonalni odbor SDP Tuzla će iskoristiti sve Zakonom predviđene mogućnosti i zastititi interes UKC Tuzla, njegovih uposlenika i pacijenata.

˝Političko djelovanje ćemo u potpunosti usmjeriti ka vraćanju suosnivačih prava Skupštini Tuzlanskog kantona nad UKC Tuzla koji ste ukinuli Odlukom od 31.5.2023. godine. UKC Tuzla zaslužuje ostati u statusu univerzitetsko kliničke bolnice i zbog prilike za dalji razvoj i unapređenje pružanja kvalitetnije zdravstvene zaštite pacijentima. Vaša namjera da od strane SDA tajkuna privatizujete UKC Tuzla neće proći˝, naveli su u saopštenju.

(TIP/Foto: Arhiva)

 

3 komentara

  • amirha says:

    Ovo je totalno urušavanje zdravstvenog sistema TK.
    Krajnji bezobrazluk kantonalnih vlasti.

  • Alienist says:

    Nikad gora situacija nije bila.

  • bh.zmaj- Legalista says:

    Ima li neko da do sada nije shvatio da je SDA spremna uništiti sve što može samo zato što su izbačeni iz vlasti. Zbog Dodikovih postupaka u sjeni je ono što se događa u federalnom parlamentu. SDA uz pomoć DF pravi krizu u Federaciji blokiranjem rada komisija. Isto tako će blokirati zakone u Domu naroda. Napisao sam davno da je Bakir Izetbegović spreman na sve samo da se osveti zbog gubitka vlasti. Bog sami zna šta nas sve čeka u narednom periodu. Sjetite se 2014. godine i paljevina zgrada…

Komentari su zatvoreni.